2018. április 13. 13:30
mfor.hu

A jelentős árnövekedés után már 7,5 milliárd forintnál jár a helyi szennyvíztisztító telep fejlesztése. Ez a projekt egyébként a kartellgyanús, 420 milliárdos gigaberuházás része, melynek kapcsán az OLAF több szabálytalanságot is feltárt.

Óriásit ugrott az elsőre becsülthöz képest a pécsi szennyvíztisztító telep fejlesztésének ára, mutatott rá a K-Monitor. A munkát az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. és Pécs önkormányzata közös közbeszerzésen rendelte meg, az uniós KEHOP 2. közműépítési és -fejlesztési program keretében. A projektet eredetileg 5,4 milliárdosra becsülték, ám a most megjelent eredményhirdetésbe végső árként már több mint 2 milliárdos drágulás után

7,5 milliárd forint

került.

Ezt a pénzt pedig a Strabag Építőipari Zrt. teheti zsebre, miután már február 9-én megkötötték a megrendelőkkel az erről szóló szerződést.

A projektről a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt., az A-G HÍD Konzorcium (az A-Híd Zrt., a G-Híd Zrt. és a Híd Zrt.) és az E-B 2020 Konzorcium (az EuroAszfalt Építő és Szolgáltató Kft. és a Betonútépítő Zrt.) maradt le.

A pécsi szennyvíztisztító telep fejlesztése annak a csatornázási, szennyvízkezelési munkákat magában foglaló, 420 milliárdos gigatendernek a része, melyen Mészáros Lőrinc és üzlettársai tavaly ősszel óriásit nyertek. Az OLAF azonban több szabálytalanságot is feltárt a pályázatokon, és az EU ez alapján akár 50 milliárd forintos forrásmegvonásról is dönthet. Ezért Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa ismeretlen tettes ellen feljelentést tett Polt Péter legfőbb ügyésznél.