4p

A CB Richard Ellis csoport (CBRE) közzétette 270 európai ingatlan-befektető bevonásával készített felmérése eredményét, amelyben a megkérdezettek beszámolnak az elkövetkező években tervezett befektetéseik célpontjairól és időzítéséről.

Globális szinten a befektetők 60 százaléka Európát jelölte meg elsődleges befektetési célpontként 2010-ben. „Európa preferálása nem meglepő, hiszen a válaszadók többségének a kontinensen van a székelye és túlnyomórészt itt is fektet be.”- kommentálta az eredményeket Nick Axford, a CBRE európai kutatási és tanácsadási vezetője. „Mindenesetre megjegyzendő, hogy a befektetők 40 százaléka máshol keresné a legjobb lehetőségeket: legtöbbjük fő célpontja Ázsia.”

Európai piacok

Európában az Egyesült Királyság kétséget kizáróan vezető szerepet játszik az elmúlt hat hónapban mind a tranzakciók száma, mind az ingatlanárak kilábalása tekintetében, és továbbra is a befektetők érdeklődésének középpontjában marad. A piac átláthatósága és likviditása, párosulva az árak gyors igazodásával, illetve a font gyengélkedésével, vonzó kombinációt jelent abban a környezetben, ahol a befektetők még mindig kockázatkerülők és az első osztályú ingatlanokra fókuszálnak. Minden ilyen ingatlan, amely felbukkan a brit piacon, nagyon jelentős befektetői érdeklődést vált ki, kiváltképp a tengerentúlról érkezők részéről. A bérleti szerződéseket, a bérletek időtartamát tekintik a legfontosabbnak a befektetők, illetve a likviditási kockázat is elsődleges számukra.

Nem meglepő, hogy a piacméret és a kilábalás pozitív kilátásai miatt Franciaország és Németország a válaszadók harmada számára a legvonzóbb befektetési piac. Ma már nagyobb tőkeáramlás figyelhető meg Londonon kívül más európai nagyvárosok felé. Meglepő viszont a Közép- és Kelet-Európára irányuló érdeklődés rendkívüli mértéke, ahol pedig az elmúlt 18 hónapban rendkívül kevés tranzakció született. Ez arra utalhat, hogy a befektetői aktivitás erőre kap 2010 során.

Iroda és kiskereskedelmi ingatlanok

Az irodapiac hagyományosan a leginkább likvid piac, átlagosan nagyjából a tranzakciók fele itt jön létre. A CBRE által megkérdezett befektetők 39 százaléka az irodákat jelölte meg elsődleges ingatlanpiaci célpontjainak. Ezt a kiskereskedelmi ingatlanok szorosan követik 34 százalékkal, amelyekből a bevásárlóközpontok jelentik a legfontosabb részpiacot. A válság előtt a bevásárlóközpontok a nyugat-európai piacokon és Kelet-Európában is egyre jobban hasonlítottak egymásra: az első osztályú ingatlanok hozamai kis sávban mozogtak, a finanszírozási feltételek egyformák voltak, összehasonlíthatóak voltak a bérleti díjak növekedési kilátásai, ráadásul ugyanazok a befektetők és fejlesztők működtek a különböző országokban. Az ingatlanok árképzése és kilátásai ma viszont rendkívül különbözőek, így az egyes piacok fundamentumainak megértése kiváltképp fontos.

Árak és hozamok

Míg az értékek hozam-vezérelt fellendülése sok piacon vonzó a befektetőknek, az elsődleges szempontok ma az érték-kiegyenlítődés bérlői oldalára kerültek. A megkérdezettek fele a „W-alakú” recesszió kockázatát, illetve a vártnál gyengébb bérlői keresletet jelölte meg az ingatlanpiacra leselkedő legnagyobb veszélyként. „Mindesetre a fejlesztési aktivitás relatíve alacsony szintje a legtöbb piacon azt jelenti, hogy inkább a keresleti, mint a kínálati oldali kockázat tartja izgalomban a befektetőket.” – nyilatkozta Axford. Néhány ország államháztartásának veszélyes állapotát, az emelkedő kamatok és infláció kilátásait a megkérdezettek negyede említette aggodalomként. Érdekes, hogy a kényszereladás veszélye alacsony, vagy alacsonyabb, mint más kockázatoké, míg a befektetők jelentős részének az elérhető finanszírozási források szűkössége az egyik legfontosabb problémája.

Tim O’Sullivan, a CBRE budapesti irodájának ingatlanbefektetési vezetője hozzátette: "Az elsődleges európai piacok után, mint az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország, Kelet- és Közép Európa a befektetők legkedveltebb célpontja. Míg a figyelmük ismét a régió felé fordul, nehezen találnak igényeinek megfelelő terméket – most már nem az országkockázat a fő kérdés, hanem az elérhető jó minőségű, stabil bérlőkkel rendelkező ingatlanok megléte.”

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!