<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Olyan lesz a Lupa-tónál épülő Nemzeti Triatlon Központ, hogy még Oroszországban sem láttak olyat - derült ki néhány nappal ezelőtt. Rákérdeztünk a részletekre.

A Magyar Triatlon Szövetség és a Lupa-tó (melynek negyedét tavaly vette meg a budakalászi önkormányzattól Gerendai Károly) közötti megállapodás alapján nemzetközi edzőközpontot és mix váltó versenyhelyszínt, illetve egy fedett multifunkcionális komplexumot, Nemzeti Triatlonközpontot hoznak létre. 

De nem ám akármilyen egyszerű, hétköznapi központ jön majd létre, hanem olyan, amilyen "az egész régióban, sőt Közép- és Kelet-Európában, de még Oroszországban sincs" - derül ki a pár nappal ezelőtti közleményből. 

Milliárdok mennek a hazai triatlonsportba
 
Alapvetően két fejlesztésről van szó, melyek szervesen illeszkednek abba a koncepcióba, melyet a szövetség a 2016-2024 közötti sportágfejlesztési stratégiában határozott meg - tájékoztatta az mfor.hu-t a Nemzeti Triatlon Szövetség. 

Az MTSZ kérdésünkre elárulta a két fejlesztés 2018-ban és 2020-ban készülhet el, a cél pedig az, hogy

"a tokiói Olimpiát olimpiai pontszerzéssel vagy pontok szerzésével, a párizsi olimpiát pedig pont szerzéseken túl dobogós helyezéssel zárja a magyar válogatott. A Nemzeti Triatlonközpont és a Lupa-tavi edzőközponton túl, ezt követően 2024-ig további három helyszínre tervezünk edzőközpontot és professzionális versenyhelyszínt létrehozni: Tisza-tó, Velence és Balaton."

Ami a Lupa-tavi komplexumot illeti, a szövetség tájékoztatása szerint lesz itt:
  • versenyuszoda,
  • kerékpárpálya,
  • kardió és erőnléti edzőterem, 
  • magaslati ház, benne edzőmedencével, futópadokkal, kerékpár-szimulátorokkal. 
Lupa-tó (Fotó: MTI) 
 
Az edzésre alkalmas helyszínek és berendezések mellett saját rendszert szeretnének kiépíteni a sportmozgások elemzésére. Az MTSZ válasza szerint ez a rendszer segítheti sportigazgatónkat, edzőinket a versenyzőkkel kapcsolatos megalapozott döntések meghozatalában, a teljesítmény objektív értékelésében, a részsportágak (úszás, kerékpár, futás) egymásra épülő fizikai követelményeinek meghatározásában, mellérendelésben. A mechanikai és lokomotorikus teljesítmény folyamatos mérésével megelőznénk a túlterhelésből fakadó sérüléseket, illetve pl. szülési szabadságot vagy sportsérülést követően a fokozatos terhelésadagolás nyomon követésével megkönnyítenénk versenyzőink visszatérését. Pl. a triatlonsport női versenyzői közül többen gyerekvállalás után lettek világbajnokok. 
 
Arra, hogy várhatóan mennyibe fog kerülni a beruházás,  nem kaptunk választ a szövetségtől. Egyedüli támpont a szövetség sportág-fejlesztési stratégiai, melyben azt írják, az új edzőközpontok és professzinális versenyhelyszínek 6 milliárd forintból valósulhatnak meg. Így talán nem tévedünk túl nagyot, ha a Lupa-tavi fejlesztést is milliárdos költségűnek nevezzük. 

Miért pont a Lupa-tó?

A Lupa-tó 25 százaléka 2017 februárjában került Gerendai Károly tulajdonába, amiért 118 millió forintot fizetett, ráadásul azt sem egy összegben, hanem három évre elosztva, részletekben. Igaz, egyes vélemények szerint az eladás meglehetősen furcsa körülmények között zajlott. A 2016. decemberi közmeghallgatáson még 136 millió forintos árajánlatról volt szó, az önkormányzat ennek ellenére akkori közlése szerint visszavonta az eladási szándékot. Erre 3 hónappal később mégis az járta körbe a sajtót, hogy Gerendaiék megvették a több mint 20 hektáros ingatlant. 

A Magyar Triatlon Szövetség kérdésünkre azt közölte, azért pont a Lupa-tóra esett a választás, mert

"2016-ban a sportági stratégiában Budapest környékére ezt jelölte ki a szakmai bizottság, mint legideálisabb triatlon helyszín, kristálytiszta tóval".

(szerk.: a sportági stratégia elkészültéről 2016. októberi közleményt találtunk, erre alig fél évvel később Budakalász eladja Gerendainak a Lupa-tavat)
 
Székely Sarolta
mfor.hu 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.