2019. szeptember 2. 12:09

Jelenleg a kilenc hazai nagybankból az ötödikek-hatodikak, 2015 végén még csak a nyolcadikok voltak.

Újabb mérföldkőhöz érkezett az Erste vállalati hitelállománya, az augusztus végén átlépte a 700 milliárd forintot. Ez 22 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál (csak viszonyításképpen: a Magyar Nemzeti Bank mai sajtótájékoztatóján az hangzott el, hogy a bankszektorban 2019 első felében átlagban 16 százalékos volt éves szinten a növekedés).

A kkv-k finanszírozása nőtt a legjobban A kkv-k finanszírozása nőtt a legjobban

Valamennyi főbb vállalati szegmens hitelezését két számjeggyel tudta gyarapítani egy év alatt, 2018 közepe és 2019 közepe között az osztrák Erste Group AG 70, a magyar állam és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 15-15 százalékos tulajdonában lévő pénzintézet. A legjobban, 23 százalékkal a kis- és középvállalkozások finanszírozása bővült, 229 milliárd forintot tett ki. A 707 milliárdos augusztus végi összállományból a kereskedelmi ingatlanok 270 milliárdos fennálló hitelei tették ki a legnagyobb részt, a nagyvállalatok hitelállománya 178 milliárdot tett ki, míg az önkormányzatok finanszírozása és a strukturált hitelezés 4 százalékkal részesedett.

Az Erste 2015 végétől több mint megduplázta az akkor még 300 milliárdos vállalati hitelállományát, s a most módosított stratégiája szerint a következő öt évben szeretne a legnagyobb hazai céges finanszírozóvá válni. Jelenleg ebben az összevetésben a kilenc nagybank között az ötödik, hatodik, az élen hármas holtversenyben az 1000 milliárd forint feletti állománnyal rendelkező UniCredit, K&H és OTP hármas áll.

Mind az Erste agrárpiaci, mind az autóhitelezése már ezer-ezer milliárd forint felett jár. 6700 meglévő céges ügyfelük közül mintegy ezer mezőgazdasági, s szeretnék, ha az Agrárkompetencia Központ révén is ez az arány növekedne.

Az Erste is részt vesz a Növekedési Kötvényprogramban, az eddig regisztrált 28 cégből öt kibocsátását szervezi majd a bank, közülük eddig az Unix és az Alteo neve vált publikussá. A kötvényprogram Szabados Richárd, az Erste vállalati üzletágának vezetője szerint nemcsak a saját ügyfelek finanszírozásának kedvezőbbé tételére alkalmas, hanem arra is, hogy a bank új ügyfeleket szerezzen.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.