2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jelenleg a kilenc hazai nagybankból az ötödikek-hatodikak, 2015 végén még csak a nyolcadikok voltak.

Újabb mérföldkőhöz érkezett az Erste vállalati hitelállománya, az augusztus végén átlépte a 700 milliárd forintot. Ez 22 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál (csak viszonyításképpen: a Magyar Nemzeti Bank mai sajtótájékoztatóján az hangzott el, hogy a bankszektorban 2019 első felében átlagban 16 százalékos volt éves szinten a növekedés).

A kkv-k finanszírozása nőtt a legjobban
A kkv-k finanszírozása nőtt a legjobban

Valamennyi főbb vállalati szegmens hitelezését két számjeggyel tudta gyarapítani egy év alatt, 2018 közepe és 2019 közepe között az osztrák Erste Group AG 70, a magyar állam és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 15-15 százalékos tulajdonában lévő pénzintézet. A legjobban, 23 százalékkal a kis- és középvállalkozások finanszírozása bővült, 229 milliárd forintot tett ki. A 707 milliárdos augusztus végi összállományból a kereskedelmi ingatlanok 270 milliárdos fennálló hitelei tették ki a legnagyobb részt, a nagyvállalatok hitelállománya 178 milliárdot tett ki, míg az önkormányzatok finanszírozása és a strukturált hitelezés 4 százalékkal részesedett.

Az Erste 2015 végétől több mint megduplázta az akkor még 300 milliárdos vállalati hitelállományát, s a most módosított stratégiája szerint a következő öt évben szeretne a legnagyobb hazai céges finanszírozóvá válni. Jelenleg ebben az összevetésben a kilenc nagybank között az ötödik, hatodik, az élen hármas holtversenyben az 1000 milliárd forint feletti állománnyal rendelkező UniCredit, K&H és OTP hármas áll.

Mind az Erste agrárpiaci, mind az autóhitelezése már ezer-ezer milliárd forint felett jár. 6700 meglévő céges ügyfelük közül mintegy ezer mezőgazdasági, s szeretnék, ha az Agrárkompetencia Központ révén is ez az arány növekedne.

Az Erste is részt vesz a Növekedési Kötvényprogramban, az eddig regisztrált 28 cégből öt kibocsátását szervezi majd a bank, közülük eddig az Unix és az Alteo neve vált publikussá. A kötvényprogram Szabados Richárd, az Erste vállalati üzletágának vezetője szerint nemcsak a saját ügyfelek finanszírozásának kedvezőbbé tételére alkalmas, hanem arra is, hogy a bank új ügyfeleket szerezzen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!