2000. november 8. 11:00

Az érintett 92 ezer rt. és kft. közül mintegy 32 ezer cég nem teljesítette a törvényben előírt tőkeemelés cégbírósági bejelentését az augusztus 16-i határidőig.

Az érintett 92 ezer rt. és kft. közül mintegy 32 ezer cég nem teljesítette a törvényben előírt tőkeemelés cégbírósági bejelentését az augusztus 16-i határidőig – tájékoztatott Lizák Tibor, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) Hivatalának főosztályvezető-helyettese beszélt kedden újságírók előtt. A Bírósági Igazgatási Főosztály helyettes vezetője elmondta: a jogszabály hatályba lépése óta, azaz 1998. június 16. óta csaknem két és fél évük volt az érintett cégeknek törvényes kötelezettségük teljesítésére, azaz hogy törzstőkéjüket a minimumra emeljék, vagy átalakuljanak más gazdasági társasággá.

A hosszúra nyújtott időszak ellenére az elmúlt év novemberében még több mint 92 ezer cég nem hajtotta végre a tőkeemelést. Az OIT ezért komoly sajtókampányba kezdett, ám a cégek többsége csak ez év májusában teljesítette kötelezettségét. A OIT illetékese szerint meglepő, hogy számos részvénytársaság szintén elmulasztotta a tőkeemelést. Októberi adatok szerint összesen mintegy 56 ezer cég tett eleget kötelezettségének; ez a mennyiség a cégbíróságok rendes havi ügykezelésének csaknem négyszerese. A cégbíróságok így ez év október elejéig csaknem 14 havi munkát teljesítettek.

A tőkeemelést el nem végző cégek közül mintegy nyolcezer áll végelszámolás alatt, tehát valójában 27.800 cég nem működik a törvényes előírások szerint -- közölte a főosztályvezető-helyettes. E cégek ellen a cégbíróságok megindították a cégtörvényességi eljárást: felszólítják a céget a törvényes állapot helyreállítására, illetve bírságot szabnak ki. Ha kiderül, hogy ezen cégek fantomcégek, akkor törlik a vállalkozást, ellenkező esetben pedig végelszámolást, vagy felszámolási eljárást kezdeményeznek