TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az érintett 92 ezer rt. és kft. közül mintegy 32 ezer cég nem teljesítette a törvényben előírt tőkeemelés cégbírósági bejelentését az augusztus 16-i határidőig.

Az érintett 92 ezer rt. és kft. közül mintegy 32 ezer cég nem teljesítette a törvényben előírt tőkeemelés cégbírósági bejelentését az augusztus 16-i határidőig – tájékoztatott Lizák Tibor, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) Hivatalának főosztályvezető-helyettese beszélt kedden újságírók előtt. A Bírósági Igazgatási Főosztály helyettes vezetője elmondta: a jogszabály hatályba lépése óta, azaz 1998. június 16. óta csaknem két és fél évük volt az érintett cégeknek törvényes kötelezettségük teljesítésére, azaz hogy törzstőkéjüket a minimumra emeljék, vagy átalakuljanak más gazdasági társasággá.

A hosszúra nyújtott időszak ellenére az elmúlt év novemberében még több mint 92 ezer cég nem hajtotta végre a tőkeemelést. Az OIT ezért komoly sajtókampányba kezdett, ám a cégek többsége csak ez év májusában teljesítette kötelezettségét. A OIT illetékese szerint meglepő, hogy számos részvénytársaság szintén elmulasztotta a tőkeemelést. Októberi adatok szerint összesen mintegy 56 ezer cég tett eleget kötelezettségének; ez a mennyiség a cégbíróságok rendes havi ügykezelésének csaknem négyszerese. A cégbíróságok így ez év október elejéig csaknem 14 havi munkát teljesítettek.

A tőkeemelést el nem végző cégek közül mintegy nyolcezer áll végelszámolás alatt, tehát valójában 27.800 cég nem működik a törvényes előírások szerint -- közölte a főosztályvezető-helyettes. E cégek ellen a cégbíróságok megindították a cégtörvényességi eljárást: felszólítják a céget a törvényes állapot helyreállítására, illetve bírságot szabnak ki. Ha kiderül, hogy ezen cégek fantomcégek, akkor törlik a vállalkozást, ellenkező esetben pedig végelszámolást, vagy felszámolási eljárást kezdeményeznek

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.