2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		

Az érintett 92 ezer rt. és kft. közül mintegy 32 ezer cég nem teljesítette a törvényben előírt tőkeemelés cégbírósági bejelentését az augusztus 16-i határidőig.

Az érintett 92 ezer rt. és kft. közül mintegy 32 ezer cég nem teljesítette a törvényben előírt tőkeemelés cégbírósági bejelentését az augusztus 16-i határidőig – tájékoztatott Lizák Tibor, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) Hivatalának főosztályvezető-helyettese beszélt kedden újságírók előtt. A Bírósági Igazgatási Főosztály helyettes vezetője elmondta: a jogszabály hatályba lépése óta, azaz 1998. június 16. óta csaknem két és fél évük volt az érintett cégeknek törvényes kötelezettségük teljesítésére, azaz hogy törzstőkéjüket a minimumra emeljék, vagy átalakuljanak más gazdasági társasággá.

A hosszúra nyújtott időszak ellenére az elmúlt év novemberében még több mint 92 ezer cég nem hajtotta végre a tőkeemelést. Az OIT ezért komoly sajtókampányba kezdett, ám a cégek többsége csak ez év májusában teljesítette kötelezettségét. A OIT illetékese szerint meglepő, hogy számos részvénytársaság szintén elmulasztotta a tőkeemelést. Októberi adatok szerint összesen mintegy 56 ezer cég tett eleget kötelezettségének; ez a mennyiség a cégbíróságok rendes havi ügykezelésének csaknem négyszerese. A cégbíróságok így ez év október elejéig csaknem 14 havi munkát teljesítettek.

A tőkeemelést el nem végző cégek közül mintegy nyolcezer áll végelszámolás alatt, tehát valójában 27.800 cég nem működik a törvényes előírások szerint -- közölte a főosztályvezető-helyettes. E cégek ellen a cégbíróságok megindították a cégtörvényességi eljárást: felszólítják a céget a törvényes állapot helyreállítására, illetve bírságot szabnak ki. Ha kiderül, hogy ezen cégek fantomcégek, akkor törlik a vállalkozást, ellenkező esetben pedig végelszámolást, vagy felszámolási eljárást kezdeményeznek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.