2000. november 8. 11:00

Az érintett 92 ezer rt. és kft. közül mintegy 32 ezer cég nem teljesítette a törvényben előírt tőkeemelés cégbírósági bejelentését az augusztus 16-i határidőig.

Az érintett 92 ezer rt. és kft. közül mintegy 32 ezer cég nem teljesítette a törvényben előírt tőkeemelés cégbírósági bejelentését az augusztus 16-i határidőig – tájékoztatott Lizák Tibor, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) Hivatalának főosztályvezető-helyettese beszélt kedden újságírók előtt. A Bírósági Igazgatási Főosztály helyettes vezetője elmondta: a jogszabály hatályba lépése óta, azaz 1998. június 16. óta csaknem két és fél évük volt az érintett cégeknek törvényes kötelezettségük teljesítésére, azaz hogy törzstőkéjüket a minimumra emeljék, vagy átalakuljanak más gazdasági társasággá.

A hosszúra nyújtott időszak ellenére az elmúlt év novemberében még több mint 92 ezer cég nem hajtotta végre a tőkeemelést. Az OIT ezért komoly sajtókampányba kezdett, ám a cégek többsége csak ez év májusában teljesítette kötelezettségét. A OIT illetékese szerint meglepő, hogy számos részvénytársaság szintén elmulasztotta a tőkeemelést. Októberi adatok szerint összesen mintegy 56 ezer cég tett eleget kötelezettségének; ez a mennyiség a cégbíróságok rendes havi ügykezelésének csaknem négyszerese. A cégbíróságok így ez év október elejéig csaknem 14 havi munkát teljesítettek.

A tőkeemelést el nem végző cégek közül mintegy nyolcezer áll végelszámolás alatt, tehát valójában 27.800 cég nem működik a törvényes előírások szerint -- közölte a főosztályvezető-helyettes. E cégek ellen a cégbíróságok megindították a cégtörvényességi eljárást: felszólítják a céget a törvényes állapot helyreállítására, illetve bírságot szabnak ki. Ha kiderül, hogy ezen cégek fantomcégek, akkor törlik a vállalkozást, ellenkező esetben pedig végelszámolást, vagy felszámolási eljárást kezdeményeznek

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.