2018. január 24. 11:35

A program a belvíz és az aszály kockázatát mérsékelné a Dél-Alföldön és a Vajdaságban.

Több mint 2,5 milliárd forintos költséggel a belvíz és az aszály okozta kockázatok mérséklése érdekében indult közös szerb-magyar vízgazdálkodási projekt a Dél-Alföldön és a Vajdaságban uniós támogatással.

belvíz (illusztráció, MTI Fotó: Varga György)

Ladányi Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) természettudományi karának adjunktusa a programot bemutató szerdai konferencián elmondta, a klímaváltozás következtében egyre gyakrabban alakulnak ki olyan szélsőséges időjárási helyzetek, amelyek komoly hidrológiai veszélyt jelentenek. Ezek közül területi kiterjedését és gazdasági hatását tekintve is az aszály és a belvíz a legjelentősebb. Ezek környezeti, gazdasági és - a régió jelentős részben mezőgazdaságból élő lakossága számára - társadalmi problémákat okoznak - közölte a szakember. A változások a Duna-Tisza-köze legmagasabban fekvő területén, a Homokhátságon a legjelentősebbek, ahol a talajvízszint több méteres csökkenésével együtt már a természeti környezet átalakulását okozzák.

A 2019 szeptemberéig tartó projekt keretében az SZTE az Újvidéki Egyetemmel, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal, valamint a vajdasági vízgazdálkodási közvállalattal közösen olyan  hatékony, más térségekben hasznosítható technológiát dolgoz ki, amelynek köszönhetően pontosan azonosítható, hol van aszály- és belvízveszély. A program célja, hogy minél részletesebb, a közvetlen környezetükre vonatkozó információkkal lássák el a térségben élőket az aszály és belvíz okozta kockázatokról. A csatornák kapacitását és állapotát folyamatosan mérő rendszert dolgoznak ki, a gazdálkodók számára pedig adatokat szolgáltatnak arról, rendelkezésére áll-e az öntözéshez víz és érdemes-e öntözni, a növényzet képes-e felvenni a vizet. A projekt részeként egy aszály- és belvízkutató monitoring központot is létrehoznak, amelynek a határon átnyúló szakmai munka mellett feladata a szoros kapcsolat megteremtése a tudományos szféra és a felhasználók között.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.