3p

Úgy tűnik, az ismert magyar vállalkozó hatalmas hitelből került be a hamburgerláncba.  

A legfrissebb cégnyilvántartási és zálogjogi bejegyzések szerint 30,3 milliárd forint értékű zálogjogot jegyeztek be arra a frissen alapított cégre, amelyik egy üzletrész-adásvételi szerződés alapján megszerezte a McDonald's Corporation - magyarországi gyorséttermi hálózatában meglévő - tulajdonrészét. A zálogjog jogosultja a Raiffeisen Bank.

A hamburgerlánc kabalafigurája
A hamburgerlánc kabalafigurája

Mint arról beszámoltunk, nemrég egy üzletcsere által egy ismert magyar vállalkozó, Scheer Sándor érdekeltségébe került a "Meki" hazai hálózata. A cégpapírokból most már azt is tudjuk, hogy erre a célra egy idén január elején alapított céget, a Leones QSR Vagyonkezelő és Tanácsadó Kft.-t használja az üzletember. A társaság mögött egy másik Scheer-érdekeltség, a Leones 18 Holding Vagyonkezelő Kft. áll. Ezt a vállalkozást sem túl régen, tavaly év végén alapították, vagyis létrejöttük vélhetően összefüggésben áll a McDonald's-üzletrész megszerzésével.

A hatályos dokumentumok alapján a tulajdonosi megállapodásban érintett vállalkozásokra sebtiben zálogjogot jegyeztek be, melyek jogosultja a Raiffeisen Bank. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara oldalán található zálogjogi nyilvántartás szerint a zálogjog értéke 30,3 milliárd forint és az kiterjed a követelésekre, hasznokra, vagyontárgyakra, vagyis minden, a gyorséttermi hálózat működtetését biztosító vagyonelemre.

A cégnyilvántartás szerint a Leones 18 Holding Kft. esetében a zálogjog érintettje még az McD Europe Franchising LLC, vagyis a McDonald's céghálójába tartozó társaság, ami azt jelzi, hogy az anyacég nem szakadt el teljesen a magyarországi érdekeltségétől.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/

A MOKK felületén fellelhető dokumentumok közt egy vételi jogról szóló nyilatkozatot találtunk, amelyben az McD-t mint jogosultat, a Leones QSR-t mint kötelezettet jelölik meg. Vagyis az üzletrész visszavásárlását biztosító jogi nyilatkozatot kötöttek a felek, ennek értelmében Scheer harmadik fél felé nem ruházhatja át a tulajdonrészt, csak a McDonald's-csoportra. Ez egy biztosíték a multicég számára, hogy nem kerül "illetéktelen" kezekbe a magyar Meki.

Mindebből úgy tűnik, hogy Scheer hitelből tudta bevásárolni magát a McDonald's itthoni hálózatába. A vállalkozóról egyébként a közelmúltban írtuk meg, hogy új alapokra helyezte tulajdonosi érdekeltségét az általa alapított, az Orbán-éra alatt több nagy építőipari közbeszerzést is megszerző Market Zrt.-ben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!