<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Úgy tűnik, az ismert magyar vállalkozó hatalmas hitelből került be a hamburgerláncba.  

A legfrissebb cégnyilvántartási és zálogjogi bejegyzések szerint 30,3 milliárd forint értékű zálogjogot jegyeztek be arra a frissen alapított cégre, amelyik egy üzletrész-adásvételi szerződés alapján megszerezte a McDonald's Corporation - magyarországi gyorséttermi hálózatában meglévő - tulajdonrészét. A zálogjog jogosultja a Raiffeisen Bank.

A hamburgerlánc kabalafigurájaA hamburgerlánc kabalafigurája

Mint arról beszámoltunk, nemrég egy üzletcsere által egy ismert magyar vállalkozó, Scheer Sándor érdekeltségébe került a "Meki" hazai hálózata. A cégpapírokból most már azt is tudjuk, hogy erre a célra egy idén január elején alapított céget, a Leones QSR Vagyonkezelő és Tanácsadó Kft.-t használja az üzletember. A társaság mögött egy másik Scheer-érdekeltség, a Leones 18 Holding Vagyonkezelő Kft. áll. Ezt a vállalkozást sem túl régen, tavaly év végén alapították, vagyis létrejöttük vélhetően összefüggésben áll a McDonald's-üzletrész megszerzésével.

A hatályos dokumentumok alapján a tulajdonosi megállapodásban érintett vállalkozásokra sebtiben zálogjogot jegyeztek be, melyek jogosultja a Raiffeisen Bank. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara oldalán található zálogjogi nyilvántartás szerint a zálogjog értéke 30,3 milliárd forint és az kiterjed a követelésekre, hasznokra, vagyontárgyakra, vagyis minden, a gyorséttermi hálózat működtetését biztosító vagyonelemre.

A cégnyilvántartás szerint a Leones 18 Holding Kft. esetében a zálogjog érintettje még az McD Europe Franchising LLC, vagyis a McDonald's céghálójába tartozó társaság, ami azt jelzi, hogy az anyacég nem szakadt el teljesen a magyarországi érdekeltségétől.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/

A MOKK felületén fellelhető dokumentumok közt egy vételi jogról szóló nyilatkozatot találtunk, amelyben az McD-t mint jogosultat, a Leones QSR-t mint kötelezettet jelölik meg. Vagyis az üzletrész visszavásárlását biztosító jogi nyilatkozatot kötöttek a felek, ennek értelmében Scheer harmadik fél felé nem ruházhatja át a tulajdonrészt, csak a McDonald's-csoportra. Ez egy biztosíték a multicég számára, hogy nem kerül "illetéktelen" kezekbe a magyar Meki.

Mindebből úgy tűnik, hogy Scheer hitelből tudta bevásárolni magát a McDonald's itthoni hálózatába. A vállalkozóról egyébként a közelmúltban írtuk meg, hogy új alapokra helyezte tulajdonosi érdekeltségét az általa alapított, az Orbán-éra alatt több nagy építőipari közbeszerzést is megszerző Market Zrt.-ben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.