2019. március 13. 12:19

Úgy tűnik, az ismert magyar vállalkozó hatalmas hitelből került be a hamburgerláncba.  

A legfrissebb cégnyilvántartási és zálogjogi bejegyzések szerint 30,3 milliárd forint értékű zálogjogot jegyeztek be arra a frissen alapított cégre, amelyik egy üzletrész-adásvételi szerződés alapján megszerezte a McDonald's Corporation - magyarországi gyorséttermi hálózatában meglévő - tulajdonrészét. A zálogjog jogosultja a Raiffeisen Bank.

A hamburgerlánc kabalafigurája A hamburgerlánc kabalafigurája

Mint arról beszámoltunk, nemrég egy üzletcsere által egy ismert magyar vállalkozó, Scheer Sándor érdekeltségébe került a "Meki" hazai hálózata. A cégpapírokból most már azt is tudjuk, hogy erre a célra egy idén január elején alapított céget, a Leones QSR Vagyonkezelő és Tanácsadó Kft.-t használja az üzletember. A társaság mögött egy másik Scheer-érdekeltség, a Leones 18 Holding Vagyonkezelő Kft. áll. Ezt a vállalkozást sem túl régen, tavaly év végén alapították, vagyis létrejöttük vélhetően összefüggésben áll a McDonald's-üzletrész megszerzésével.

A hatályos dokumentumok alapján a tulajdonosi megállapodásban érintett vállalkozásokra sebtiben zálogjogot jegyeztek be, melyek jogosultja a Raiffeisen Bank. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara oldalán található zálogjogi nyilvántartás szerint a zálogjog értéke 30,3 milliárd forint és az kiterjed a követelésekre, hasznokra, vagyontárgyakra, vagyis minden, a gyorséttermi hálózat működtetését biztosító vagyonelemre.

A cégnyilvántartás szerint a Leones 18 Holding Kft. esetében a zálogjog érintettje még az McD Europe Franchising LLC, vagyis a McDonald's céghálójába tartozó társaság, ami azt jelzi, hogy az anyacég nem szakadt el teljesen a magyarországi érdekeltségétől.

A MOKK felületén fellelhető dokumentumok közt egy vételi jogról szóló nyilatkozatot találtunk, amelyben az McD-t mint jogosultat, a Leones QSR-t mint kötelezettet jelölik meg. Vagyis az üzletrész visszavásárlását biztosító jogi nyilatkozatot kötöttek a felek, ennek értelmében Scheer harmadik fél felé nem ruházhatja át a tulajdonrészt, csak a McDonald's-csoportra. Ez egy biztosíték a multicég számára, hogy nem kerül "illetéktelen" kezekbe a magyar Meki.

Mindebből úgy tűnik, hogy Scheer hitelből tudta bevásárolni magát a McDonald's itthoni hálózatába. A vállalkozóról egyébként a közelmúltban írtuk meg, hogy új alapokra helyezte tulajdonosi érdekeltségét az általa alapított, az Orbán-éra alatt több nagy építőipari közbeszerzést is megszerző Market Zrt.-ben.

10 millió forint az álomotthonhoz

Lakásvásárlás előtt állsz és a legkedvezőbb kölcsönt keresed? Lakáshitel kalkulátorunk segít dönteni! 20 éves futamidővel 10 millió forintos hitelt az alábbi konstrukcióval vehetsz fel, ha fontos a törlesztőrészlet nagysága: az egyik legkedvezőbb ajánlatot jelenleg a K&H Bank üzleti feltételű lakáshitele nyújtja 53 234 forintos induló törlesztőrészlettel és 2,75 százalékos induló THM-mel. Ezt a CIB Bank lakáskölcsöne követi 2,80 százalékos THM-mel és 54 305 forintos törlesztőrészlettel, utána pedig az Erste Bank lakáscélú hitele 54 762 forintos törlesztőrészlettel és 2,90 százalékos THM-mel. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank lakáshitel ajánlata: 57 075 forintos induló törlesztőrészlet és 3,39 százalékos kezdő THM-mel kínálja a bank a kölcsönt. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!