<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A McDonald's magyarországi hálózatát megszerző üzletember átszervezte a portfólióját.

Kulcsfigura rendezte át érdekeltségét a jelenkori magyar építőipar meghatározó vállalatában, a Market Zrt.-ből. Tette ezt azokban a napokban, amikor éppen beszállt a magyar gyorsétterem-piac egyik zászlóshajója, a McDonald's magyarországi érdekeltségébe.

Scheer Sándor
Scheer Sándor

Scheer Sándorról van szó, akiről a közelmúltban jelent meg hír annak kapcsán, hogy a McDonald's étteremhálózat anyacége, a McDonald's Corporation bejelentette, hogy üzletrész-adásvételi szerződést írt alá a vállalkozóval. Amelynek értelmében a magyarországi vállalatban meglévő tulajdoni érdekeltségét teljes körűen Scheer Sándorra ruházza át, aki "Developmental Licensee" (DL) partnerként fejleszti és üzemelteti tovább a piacon működő McDnald's éttermeket.

A társaság honlapján megjelent közlemény szerint a továbbiakban Scheer fogja biztosítani a magyarországi üzlet további működéséhez és fejlesztéséhez szükséges tőkét. Nem egyértelmű, hogy ezzel áll összefüggésben, de Scheer Sándor már nem tulajdonos a Market Építő Zrt.-ben. Pontosabban nem a saját neve alatt. A cégnyilvántartási adatok szerint ugyanis január közepén törölték az erre vonatkozó bejegyzést a cégpapírokban - lelt rá az információra az mfor. Ezzel azonban nem szűnt meg az érdekeltsége a Marketben, ugyanis a saját vagyonkezelő vállalkozása révén továbbra is jelen van a tulajdonosok között. A cégközlöny szerint az érintett 49 százalékos tulajdonrészt jelenleg a Scheer kizárólagos tulajdonában lévő LMCS Kft. birtokolja. Vagyis egy cégen keresztül maradt bent az építőipari vállalatban. A kis vagyonkezelő eddig is (kis)tulajdonos volt a Marketben, a jelek szerint Scheer részét vette át egészében.

 

A Market a fideszes éra megbízható építőipari vállalata, egy sor fontos megrendelést nyert el az elmúlt években. Ez a cég építette a Groupama Arénát, valamint a fradisták szentélyét aztán javarészt kitakaró Telekom székházat. De a Dagály Arénát is megkapták, a Párisi Udvar átalakításában is részt vesznek, és a sort még hosszan lehetne folytatni. Különlegességként azért kiemelnénk, hogy a cég honlapja szerint az Orbán-kormány lieblingjének nem mondható CEU-Közép Európai Egyetem új épületének munkálataiban is szerepet kaptak.

A társaságot alapvetően Garancsi Istvánhoz kötik: az ő Garhartt Invest 2014 Zrt. nevű cége a többségi, 51 százalékos tulajdonosa a Marketnek (apró érdekesség, hogy a Garhartt fő profilja az "egyéb sporttevékenység"). Garancsi jó barátja Orbán Viktor miniszterelnöknek, fel szokott bukkani az első ligában szereplő Puskás Akadémia futballcsapat meccsein a páholyban. Nem mellesleg a szomszédvár Mol Vidi tulajdonosa.

Scheer régi "harcostársa" Garancsinak, a Market alapítása óta jelen van a cégben, tulajdonosként és operatív döntésekben részt vevő személyként egyaránt. Ami utóbbit illeti, a hétköznapokban továbbra is a társaság rendelkezésére áll: a múlt év végén újabb öt évre kinevezték, az igazgatóság elnökeként tevékenykedik a cégben.

A már idézett közleményben Scheer elmondta, hogy régre nyúlik vissza a kapcsolata a McDonald's-szal, számos étterem és az első magyarországi Ronald Ház építésében is részt vett. Scheer szintén fontos üzletember, de kevésbé ismert, mint üzlettársa, Garancsi. Az érdekeltségébe tartozik egyebek mellett a Hotel Clark, a Clark Ádám téren található, a közvéleményt megosztó stílusban (természetesen a Market közreműködésével) épült, nemrég átadott szálloda, amely még Tarlós István főpolgármestert is - nem túl hízelgő - megszólalásra késztette.

A Market jegyzett tőkéje 1 milliárd forint, 2017-ben 107 milliárdos nettó értékesítési árbevétel mellett 6,5 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el. A Market saját tőkéje 2017 végén 11,5 milliárd forint volt. Elképzelhető, hogy Scheer a McDonald's megszerzésével összefüggő új feladatok miatt döntött úgy, hogy minden tulajdonát a vagyonkezelő vállalkozásába helyezi át, és a saját neve alatt már nem lesz jelen tulajdonosként az építőipari társaságban. Mivel saját érdekeltsége vette át tőle a részesedését, vagyis a saját vagyona átcsoportosításáról van szó, nem valószínű, hogy az ügyletnek lehetett olyan célja, hogy friss pénzhez jusson, amit a McDonald's fejlesztésére fordíthat. Hacsak az nem, hogy LMCS-ből így volt a legcélszerűbb átcsatornázni a pénzt, bár ez elsőre kacifántos megoldásnak tűnik. Mindenesetre a 2017-es évről szóló beszámoló szerint a vagyonkezelőnek közel 4 milliárd forintos volt a mérlege, az adózott eredménye 1,369 milliárd, a saját tőkéje 1,722 milliárd forint volt.