2019. január 21. 05:37

Amszterdam után Londonból irányítják a társaságot.

Még 2017-ben volt forró téma a magyar sajtóban, hogy az ismert gyorsétteremlánc, a McDonald's kivonulni készül Magyarországról. Ezt nem a cég állította, hanem sajtóértesülésekben bukkant fel az információ, amit arra alapoztak, hogy az akkor tulajdonos jelentős tőkecsökkentést hajtott végre a McDonald's Magyarország Kft.-ben. A spekulációk szerint a romániai terjeszkedés oltárán áldozták volna be a magyar piacot.

Február végén lesznek meg a válaszok Február végén lesznek meg a válaszok

Mint azt nap mint nap tapasztalhatják az étteremlánc vendégei, a McDonald's él és virul Magyarországon. Olyannyira, hogy időközben az itteni cég tőkéjét is jelentős mértékben emelték, sőt, néhány hónappal ezelőtt új tulajdonos jelent meg a cégben.

A távozásról szóló hírek megjelenése idején egy amszterdami bejegyzésű társaság, a Golden Arches European Holdings B. V. szerepelt a  Kft. tagjaként a cégnyilvántartásban. Az időszakukban valóban történt egy jelentős tőkecsökkentés 2017 májusában, amikor az addigi 6,528 milliárd forintról 1,017 milliárdra csökkent a cég jegyzett tőkéje. Ekkor kapott lábra a pletyka, hogy a tőkekivonás biztos egy kivonulást készít elő.

Azóta nem jöttek hírek a McDonald's felől, pedig nem sokkal később - egy hónap múlva - a tőkét újra 6,528 milliárd forintra emelte a tulajdonos. Azóta pedig még egy tőkeemelés történt, így immár csaknem 8,855 milliárd forint tőkével működik a cég. Utóbbi emelésre 2017 novemberében került sor, vagyis ekkor már nagyobb volt a Kft. jegyzett tőkéje, mint a sajtóértesüléseket megelőző időszakban, 2017 májusa előtt.

 

De nem ez volt az utolsó változás a cég életében: tavaly szeptemberben új tulajdonos jelent meg, a londoni székhelyű MCD Europe Limited. Erről nem találtunk sajtóinformációt, vagyis csöndben zajlott le a folyamat, nem verték nagy dobra. Az MCD londoni címére bejegyzett más társaságok alapján arra tudunk következtetni, hogy olyan nagyon messze azért nem került a Kft. attól a körtől, amelyik eddig is meghatározta a cég működését: oda van bejegyzezve például az Arches Holdings Limited, amelynek az elnevezése elég hasonló a korábbi, amszterdami székhelyű tulajdonoséval. (A Golden Arches a vállalat emblémája a sárga színű M betű, ívesen formázva, de ez egyben egy rangos elismerés is, amit az arra érdemes franchise partnereknek ítélnek oda.)

A londoni cím a McDonalds egyik európai bázisát fedi, vagyis vélhetően annyi történt, hogy a nagyobb európai piacot lefedő céghez került át a magyarországi érdekeltség.

Kíváncsiak lettünk volna arra, hogy miért volt szükség a "házon belüli" tulajdonosváltásra tavaly szeptemberben, és mi volt igaz a korábbi sajtóinformációkból a McDonald's esetleges hátrébb vonulásáról. Kérdéseinkre azt a választ kaptuk a cégtől, hogy "a McDonald’s-ra, mint tőzsdén jegyzett nemzetközi cégre, szigorú adatközlési szabályok vonatkoznak".

Mint írták: Ennek értelmében a negyedéves és éves jelentéseket megelőző időszakokban gazdasági adatot, információt nem tehetnek közzé. Jelenleg a vállalat az éves jelentés előtti “csendes időszakban” van, így a feltett kérdésekre jelenleg nem áll módjukban válaszolni. A jelentési időszak lezárulta után igyekeznek minden kérdésre válaszolni.

Az anyacég 2017-es évről szóló beszámolója 2018. február 23.-i dátummal jelent meg, vagyis bő egy hónap múlva érkezhetnek meg a válaszok.

Egyén információk iránt is érdeklődtünk, de a magyar munkaerő-piaccal, a termékek árainak esetleges változásával, illetve az új éttermek nyitásával kapcsolatos kérdéseinkre is ugyanaz volt a válasz: a csendes időszakban nem kommunikálnak.

A magyarországi cég legutolsó beszámolója szerint 2017-ben az értékesítés nettó 27,6 milliárd forintos árbevétele mellett 3,09 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el. Honlapján összesen 88 éttermet lehet térkép alapján keresni - a tavaly júniusi közlésükkor még 89 étteremről tettek említést. Ez a szám néhány egységgel kisebb, mint amennyi 2017 elején volt, vagyis a magyar hálózat leépítéséről semmiképpen nem beszélhetünk.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.