2018. február 23. 11:11
mfor.hu

A szolgáltatók által nyújtott kedvezmények is kisebbek lettek az adó miatt.


Januártól már csak 5 százalékos áfát számolnak fel az internet-szolgáltatók, a magyar kormánynak ugyanis sikerült elérnie Brüsszelben, hogy a tavalyi 18 százalékos áfáról a még kedvezményesebb mérték alá kerülhessen a net.

Olcsóbb lett a számla Olcsóbb lett a számla

Ez így leírva jelentős spórolást ígér, a valóságban azonban alig több, mint 3 százalék mutatkozik a frissen postázott számlákon. Ezekben a napokban érkeznek meg az első olyan elszámolások, amelyek már a 2018-as évet érintik: az átfutás miatt február végén, március elején kell befizetni a januári számlákat.

A cikkünkben bemutatott számla átlagosnak mondható. Több elemből áll, a net mellett televízió szolgáltatás, valamint vezetékes telefon is része a csomagnak. A tavaly decemberi számla bruttó 11 758 forintról szólt, az idei első, a januári pedig 11 367 forintról. A különbség 391 forint.

Ez csekélynek tűnhet a fogyasztó számára, de tudni kell, hogy az áfacsökkentés csak az internetes szolgáltatásra vonatkozott, tehát a számlaösszegnek csak egy részét érintette. Példánkban a netes csomag bruttó összege a kedvezmények figyelembe vételével 4738 forintról 4216 forintra csökkent decemberről januárra. Ez 522 forintos különbség.

Az áfacsökkentés nem csak az előfizetési díját mérséklete, hanem a szolgáltató által nyújtott kedvezményekét is. De ez nem magyarázza meg a különbséget az internetes részszámla és a teljes számlaösszeg között. Merthogy a netes szolgáltatás ára 522 forinttal csökkent, a teljes csomagé viszont csak 391 forinttal. Úgy, hogy más szolgáltatások – tévé, telefon - ára nem változott.

A megoldást az egyéb szolgáltatások soron találjuk meg, ahol a szolgáltató által nyújtott egyéb kedvezményeket tüntetik fel. Ezek a tételek a fogyasztó által fizetendő összeget mérséklik, tehát az áfacsökkentés ebben az esetben azt jelenti, hogy a kedvezmény összeg is csökken. Ez történik az egyik tételnél: a fogyasztót 131 forinttal „rövidíti meg”, hogy az alacsonyabb áfa miatt zsugorodik a kedvezmény. Így jön ki végül az egész szolgáltatási csomagra felszámolt 391 forintos nyereség a fogyasztó szempontjából.

Ez pedig az év egészére kivetítve 4692 forint megtakarítást jelent e számla esetében.


Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.