2018. február 23. 11:11
mfor.hu

A szolgáltatók által nyújtott kedvezmények is kisebbek lettek az adó miatt.


Januártól már csak 5 százalékos áfát számolnak fel az internet-szolgáltatók, a magyar kormánynak ugyanis sikerült elérnie Brüsszelben, hogy a tavalyi 18 százalékos áfáról a még kedvezményesebb mérték alá kerülhessen a net.

Olcsóbb lett a számla Olcsóbb lett a számla

Ez így leírva jelentős spórolást ígér, a valóságban azonban alig több, mint 3 százalék mutatkozik a frissen postázott számlákon. Ezekben a napokban érkeznek meg az első olyan elszámolások, amelyek már a 2018-as évet érintik: az átfutás miatt február végén, március elején kell befizetni a januári számlákat.

A cikkünkben bemutatott számla átlagosnak mondható. Több elemből áll, a net mellett televízió szolgáltatás, valamint vezetékes telefon is része a csomagnak. A tavaly decemberi számla bruttó 11 758 forintról szólt, az idei első, a januári pedig 11 367 forintról. A különbség 391 forint.

Ez csekélynek tűnhet a fogyasztó számára, de tudni kell, hogy az áfacsökkentés csak az internetes szolgáltatásra vonatkozott, tehát a számlaösszegnek csak egy részét érintette. Példánkban a netes csomag bruttó összege a kedvezmények figyelembe vételével 4738 forintról 4216 forintra csökkent decemberről januárra. Ez 522 forintos különbség.

Az áfacsökkentés nem csak az előfizetési díját mérséklete, hanem a szolgáltató által nyújtott kedvezményekét is. De ez nem magyarázza meg a különbséget az internetes részszámla és a teljes számlaösszeg között. Merthogy a netes szolgáltatás ára 522 forinttal csökkent, a teljes csomagé viszont csak 391 forinttal. Úgy, hogy más szolgáltatások – tévé, telefon - ára nem változott.

A megoldást az egyéb szolgáltatások soron találjuk meg, ahol a szolgáltató által nyújtott egyéb kedvezményeket tüntetik fel. Ezek a tételek a fogyasztó által fizetendő összeget mérséklik, tehát az áfacsökkentés ebben az esetben azt jelenti, hogy a kedvezmény összeg is csökken. Ez történik az egyik tételnél: a fogyasztót 131 forinttal „rövidíti meg”, hogy az alacsonyabb áfa miatt zsugorodik a kedvezmény. Így jön ki végül az egész szolgáltatási csomagra felszámolt 391 forintos nyereség a fogyasztó szempontjából.

Ez pedig az év egészére kivetítve 4692 forint megtakarítást jelent e számla esetében.


3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!