4p

Amikor az irodánk dekorációját tervezzük, valószínűleg nem az akvárium az, ami először eszünkbe jut, pedig igazából ez lehet a tökéletes kiegészítő. A halak lágy mozgása, a víz pulzálása, a buja, zöld növényzet és összességében az akvárium látványa is pozitív hatással van az emberre: oldja a stresszt, csökkenti a szorongást és nyugtatja az elmét. Ezekre pedig munkahelyi környezetben nagy szükség lehet, pláne, ha szeretnénk produktívak lenni a munkanapok során.

Ahhoz azonban, hogy az akvárium betöltse ezeket a funkciókat, hosszú távon fenntarthatónak kell lennie, egészséges környezetet kell biztosítania a benne lévő élőlényeknek – eközben pedig az sem árt, ha látványos. Nézzük, mi mindent tehetünk ennek érdekében!

Biztonság

Az egyik legfontosabb szempont kétségtelenül a biztonság, hiszen sok fejfájástól kímélhetjük meg magunkat, ha erre kellő figyelmet fordítunk. Minden esetben győződjünk meg arról, hogy az akvárium elhelyezése és felszerelése biztonságos, különösen akkor, ha az iroda forgalmas pontján, például az előtérben vagy az egyik folyosón helyezzük el azt. Az akvárium minden esetben legyen stabil alapon, megfelelően rögzítve, de arra is ügyeljünk, hogy az elektromos kábelek és az akvárium szűrő el legyen rejtve, takarva.

Gördülékeny karbantartás 

Tény, hogy az akvárium kevésbé látványos elemeit – mint a már említett kábeleket és az akvárium szűrőt – szívesen elrejtjük, de arra azért figyelnünk kell, hogy minden pontja könnyen hozzáférhető legyen. Ez azért fontos, hogy a karbantartása, tisztítása ne legyen túl bonyolult vagy időigényes, illetve hogy ne kelljen miatta túlzottan felforgatni az irodát. Ezen felül megtehetjük azt is, hogy olyan halakat, illetve növényeket választunk bele, amelyek könnyen kezelhetők.

Méret és elhelyezés

Az akvárium méretét tudatosan úgy válasszuk meg, hogy illeszkedjen oda, ahová szánjuk. Arról is előre tájékozódjunk, hogy a kiválasztott placc alkalmas-e az elhelyezésére – fontos például, hogy van-e a közelében dugalj, amire az akvárium szűrő miatt mindenképp szükségünk lesz. 

Emellett már csak arra kell figyelnünk, hogy olyan helyet válasszunk neki, ahol kifejtheti a pozitív hatásait. Nem érdemes tehát eldugni egy sarokba, helyezzük inkább a figyelem középpontjába – de ne annyira forgalmas részre, ahol a sok mozgás megzavarhatja a halakat. A lényeg tehát az arany középút megtalálása.

Fényviszonyok

Ha kezdő akvaristák vagyunk, akkor érdemes képbe kerül annak kapcsán is, hogy a különböző fények milyen hatással vannak az akvárium élővilágára. Azt gondolhatnánk, hogy a természetes fény mindig nyerő, de ebben az esetben ez nem így van. A közvetlen napfénytől távol kell tartani az akváriumot, hiszen ez túlzott algásodáshoz vezet, ami miatt gyakrabban kell takarítanunk, sőt a halak egészségének sem tesz jót. Ugyanakkor mindenképp szükség van mesterséges fényforrásokra: lehetőleg LED-lámpát válasszunk, aminek a teljesítményét az akvárium méretéhez és a benne lévő élőlényekhez kell szabnunk.

Alapanyagok és dekoráció

Válasszunk környezetbarát alapanyagokat az akvárium, illetve annak dekorációjának kiválasztásakor. A tudatosság, a zöld szemlélet a dolgozóink számára is fontos lehet, de az esetlegesen hozzánk érkező ügyfeleknek, potenciális ügyfeleknek is imponálhat. Ügyeljünk továbbá arra is, hogy az akvárium stílusa harmóniában legyen az iroda kialakításával!

Az akvárium tehát egy irodai környezetben (is) kellemes és nyugtató hatást gyakorolhat az ott megfordulókra. Ahhoz azonban, hogy érezni tudjuk a pozitív hatásait, tudatosnak kell lennünk az elhelyezéskor, a méret megszabásakor, a biztonság terén, sőt akkor is, amikor a bioszféra dekorelemeit válogatjuk össze. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!