TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. május 28. 10:01
mfor.hu

A vezeték elsősorban nem is nekünk lenne fontos, hanem Szlovéniának és Olaszországnak, akik túlzottan ki vannak szolgáltatva az Ausztriából érkező gáznak.

Egyeztetések kezdődtek egy magyar-szlovén-olasz vezeték kiépítéséről, írja a G7. Ennek tervéről Terhes Kristóf, a hazai gázvezetékrendszert üzemeltető FGSZ vezérigazgatója beszélt nemrég egy sajtóeseményen, de konkrétumokat nem osztott meg, így a projekt lehetséges árát sem ismertette. A G7 szerint mindenesetre tízmilliárdos nagyságrendű beruházásról van szó.

A lap szerint, ha megépül, a vezeték Magyarországra eső része 110 kilométeres lesz, évi 2-2,5 milliárd köbméter gázt lehet majd szállítani vele, egy ilyen fejlesztés pedig a jelenlegi világpiaci árak mellett nagyjából 50 milliárd forintból jönne ki.A vezeték fejlesztené a Dunántúl gázellátását, ami hidegebb időben mindig érzékeny kérdés. Kapu nyílhat vele továbbá Olaszország felé, ami az EU második legnagyobb gázpiaca, de a legfontosabb Szlovéniának lehet. Nekik ugyanis nincsenek gáztárolóik, és minden gázt egy osztrák-olasz vezetékből kapnak. Amikor tavaly decemberben robbanás történt az ausztriai Baumgarten gázelosztó központjában, ezért támadt akkora riadalom a szlovéneknél, de az eset Olaszországot is érzékenyen érintette. Ezzel az új vezetékkel enyhíteni lehetne Közép-Európa gázszállítási útvonalainak túlközpontosítottságát.

A projektből a G7 szerint a 2020-as évek elejére lehet valami.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.