2018. május 28. 10:01
mfor.hu

A vezeték elsősorban nem is nekünk lenne fontos, hanem Szlovéniának és Olaszországnak, akik túlzottan ki vannak szolgáltatva az Ausztriából érkező gáznak.

Egyeztetések kezdődtek egy magyar-szlovén-olasz vezeték kiépítéséről, írja a G7. Ennek tervéről Terhes Kristóf, a hazai gázvezetékrendszert üzemeltető FGSZ vezérigazgatója beszélt nemrég egy sajtóeseményen, de konkrétumokat nem osztott meg, így a projekt lehetséges árát sem ismertette. A G7 szerint mindenesetre tízmilliárdos nagyságrendű beruházásról van szó.

A lap szerint, ha megépül, a vezeték Magyarországra eső része 110 kilométeres lesz, évi 2-2,5 milliárd köbméter gázt lehet majd szállítani vele, egy ilyen fejlesztés pedig a jelenlegi világpiaci árak mellett nagyjából 50 milliárd forintból jönne ki.A vezeték fejlesztené a Dunántúl gázellátását, ami hidegebb időben mindig érzékeny kérdés. Kapu nyílhat vele továbbá Olaszország felé, ami az EU második legnagyobb gázpiaca, de a legfontosabb Szlovéniának lehet. Nekik ugyanis nincsenek gáztárolóik, és minden gázt egy osztrák-olasz vezetékből kapnak. Amikor tavaly decemberben robbanás történt az ausztriai Baumgarten gázelosztó központjában, ezért támadt akkora riadalom a szlovéneknél, de az eset Olaszországot is érzékenyen érintette. Ezzel az új vezetékkel enyhíteni lehetne Közép-Európa gázszállítási útvonalainak túlközpontosítottságát.

A projektből a G7 szerint a 2020-as évek elejére lehet valami.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.