Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A vezeték elsősorban nem is nekünk lenne fontos, hanem Szlovéniának és Olaszországnak, akik túlzottan ki vannak szolgáltatva az Ausztriából érkező gáznak.

Egyeztetések kezdődtek egy magyar-szlovén-olasz vezeték kiépítéséről, írja a G7. Ennek tervéről Terhes Kristóf, a hazai gázvezetékrendszert üzemeltető FGSZ vezérigazgatója beszélt nemrég egy sajtóeseményen, de konkrétumokat nem osztott meg, így a projekt lehetséges árát sem ismertette. A G7 szerint mindenesetre tízmilliárdos nagyságrendű beruházásról van szó.

A lap szerint, ha megépül, a vezeték Magyarországra eső része 110 kilométeres lesz, évi 2-2,5 milliárd köbméter gázt lehet majd szállítani vele, egy ilyen fejlesztés pedig a jelenlegi világpiaci árak mellett nagyjából 50 milliárd forintból jönne ki.A vezeték fejlesztené a Dunántúl gázellátását, ami hidegebb időben mindig érzékeny kérdés. Kapu nyílhat vele továbbá Olaszország felé, ami az EU második legnagyobb gázpiaca, de a legfontosabb Szlovéniának lehet. Nekik ugyanis nincsenek gáztárolóik, és minden gázt egy osztrák-olasz vezetékből kapnak. Amikor tavaly decemberben robbanás történt az ausztriai Baumgarten gázelosztó központjában, ezért támadt akkora riadalom a szlovéneknél, de az eset Olaszországot is érzékenyen érintette. Ezzel az új vezetékkel enyhíteni lehetne Közép-Európa gázszállítási útvonalainak túlközpontosítottságát.

A projektből a G7 szerint a 2020-as évek elejére lehet valami.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.