2013. november 12. 07:04

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hétfőn benyújtotta a parlamentnek 2012. évi tevékenységéről szóló beszámolóját. Ebből kiderül, hogy a hivatal tevékenységének köszönhetően öt év alatt 58 milliárd forintot takarítottak meg a fogyasztók.

Juhász Miklós, a GVH elnöke köszöntőjében hangsúlyozza: a gazdasági válság hatásai az elmúlt évben is alapvetően meghatározták a gazdasági környezetet, és ilyen körülmények között a piaci verseny szerepe kiemelten fontos. A jól működő verseny ugyanis segítheti a krízisből való kilábalást, növeli a fogyasztói jólétet. A válságból való kilábalás "levezényléséhez" szükséges eszközökkel azonban a mindenkori kormányzat rendelkezik, a versenypolitika ennek az eszközrendszernek egy eleme.

A verseny nem önmagáért való, annak akkor van értelme, ha a fogyasztók, állampolgárok érzékelik annak előnyeit, jóléti hatásait - mutat rá a GVH elnöke. A fogyasztók a 2008-2012. között lezárt, megállapodásokkal és erőfölényes visszaélésekkel, valamint fúziókkal foglalkozó versenyfelügyeleti eljárásoknak köszönhetően mintegy 58 milliárd forintot takarítottak meg. A számítás abból indul ki, hogy - a verseny árleszorító hatása folytán - a GVH közbelépése megkíméli a fogyasztókat azoktól a többletkiadásoktól, amelyekkel a hivatal által megakadályozott versenyellenes magatartások és káros fúziók miatt egyébként szembesülnének.

A beszámoló szerint a hivatalhoz 2012-ben 115 előterjesztés és jogszabálytervezet érkezett véleményezésre, a GVH 39 esetben tett észrevételt. A hivatal további nyolc esetben - megküldés híján - saját kezdeményezésre véleményezett jogszabály-tervezetet. Az év folyamán változatlanul sok olyan jogszabály jelent meg, amely a GVH érdeklődésére tarthatott volna számot, de előzetesen nem küldték meg véleményezésre a hivatalnak - olvasható a jelentésben.

MTI

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!