2009. november 25. 07:46

Mintegy 5 milliárd forintos beruházással, 460 millió forintos uniós támogatással úgynevezett "magas fokon zárt üzemet" létesítettek a Teva Gyógyszergyár Zrt. debreceni üzemében; a beruházást mérföldkőnek nevezte a hazai gyógyszergyártásban Hegedűs Lajos, a cég vezérigazgatója.

Tájékoztatása szerint az üzemben - amelynek létesítéséért a Teva indiai, kínai, izraeli és csehországi üzemei is versengtek - az eddigi éves 8 milliárdos tabletta-kapszulagyártási kapacitásukat 2 milliárddal növelték meg, s néhány éven belül megduplázzák, vagyis elérik a 20 milliárdos kapacitást.

Ugyanerre az időszakra, 2012-re, a Teva gyáraiban a jelenlegi 40 milliárdról 90-100 milliárd darabra nő gyógyszergyártás, aminek 20 százaléka készül majd Debrecenben. Ezzel a Teva összbevétele a mostani 10 milliárd dollárról 20 milliárd dollárra nő - tette hozzá a vezérigazgató.

Elmondta azt is, hogy a debreceni gyár idei árbevétele a tavalyihoz hasonlóan 100 milliárd forint körül alakul; termékeik 80 százalékát exportálják, 20 százalékát Magyarországon értékesítik.

Juhász Judit gyógyszergyár-igazgató az új beruházásról kifejtette: erős hatású szerek gyártása folyik az üzemben, amelynek során együtt érvényesül a termékek, a személyek és a környezet védelme.

Tájékoztatása szerint a Teva 2006 őszén a világon elsőként csatlakozott a gyógyszergyárak közül ehhez a technológiához. A fokozott zártságú üzemben, különleges biztonsági körülmények között folyik a generikus gyógyszerek kutatása, fejlesztése és gyártása - tette hozzá a gyárigazgató.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.