2002. április 7. 11:00

A MÁV Rt. 8 milliárd forint forgóeszközpótló hitelt vehet fel a 2002. évi működésének biztosításához állami kezességvállalással.

A kormányhatározat szerint az állami kezességvállalás a MÁV Rt. a 2002. évi személyszállítási veszteségének részbeni finanszírozására felvett hitelre, illetve a hitel járulékainak visszafizetésére vonatkozik.

A MÁV Rt. korábbi közlése szerint a múlt évben a társaság vesztesége 29,2 milliárd forint volt, és hasonló nagyságrenddel számolnak is idén is. A MÁV veszteségének egy része a személyszállítási közszolgálati feladat ellátásából adódik. Becslések szerint évente a vasúti személyszállítás vesztesége meghaladja a 22 milliárd forintot.

A személyszállítás költségét a vonatjegy ára, illetve az állami fogyasztói árkiegészítés csak részben fedezi. A becsült adat szerint a személyszállítás költségének mintegy 30 százalékát fedezik a jegyárak, az állami fogyasztói árkiegészítés pedig további 50-60 százalékát. A MÁV tavaly 159,4 millió utast szállított a prognosztizált 154,9 millióval szemben.

Az idén a MÁV terveiben 159,7 millió utas szállítása szerepel. A kormányhatározat kitér arra, hogy a hitel veszteségfinanszírozó jellegére tekintettel nem kell az ügyletnél a közbeszerzési törvényt alkalmazni. Ugyanakkor a MÁV-nak a hitel felvételéhez legalább három pénzintézet ajánlatát kell bekérnie.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.