2002. április 7. 11:00

A MÁV Rt. 8 milliárd forint forgóeszközpótló hitelt vehet fel a 2002. évi működésének biztosításához állami kezességvállalással.

A kormányhatározat szerint az állami kezességvállalás a MÁV Rt. a 2002. évi személyszállítási veszteségének részbeni finanszírozására felvett hitelre, illetve a hitel járulékainak visszafizetésére vonatkozik.

A MÁV Rt. korábbi közlése szerint a múlt évben a társaság vesztesége 29,2 milliárd forint volt, és hasonló nagyságrenddel számolnak is idén is. A MÁV veszteségének egy része a személyszállítási közszolgálati feladat ellátásából adódik. Becslések szerint évente a vasúti személyszállítás vesztesége meghaladja a 22 milliárd forintot.

A személyszállítás költségét a vonatjegy ára, illetve az állami fogyasztói árkiegészítés csak részben fedezi. A becsült adat szerint a személyszállítás költségének mintegy 30 százalékát fedezik a jegyárak, az állami fogyasztói árkiegészítés pedig további 50-60 százalékát. A MÁV tavaly 159,4 millió utast szállított a prognosztizált 154,9 millióval szemben.

Az idén a MÁV terveiben 159,7 millió utas szállítása szerepel. A kormányhatározat kitér arra, hogy a hitel veszteségfinanszírozó jellegére tekintettel nem kell az ügyletnél a közbeszerzési törvényt alkalmazni. Ugyanakkor a MÁV-nak a hitel felvételéhez legalább három pénzintézet ajánlatát kell bekérnie.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.