TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2010. április 7. 10:11

A Renault SA, Nissan Motor Co. és a Daimler AG autógyártó részvénycserével megpecsételt széleskörű együttműködést jelentettek be a méretgazdaságossági előnyök növelése, a költségek megosztása és új kompakt modellek, valamint üzemanyag-takarékos motorok közös fejlesztése céljából.

A Daimler 3,1 százalékos részesedésre tesz szert a Renault és a Nissan cégekben, amelyek viszont egyenként 1,55 százalékos Daimler paketthez jutnak. A kisautók gyártásában gyenge Daimler A Renault kompakt autók gyártásában szerzett tapasztalataiból profitálhat, a Renault és a Nissan pedig a Daimler motorgyártás terén szerzett tapasztalatait hasznosíthatja az együttműködés keretében.

A három autógyár az elektromos autók, valamint személygépkocsik mellett könnyű haszongépjárművek gyártásában szerzett tapasztalatait is megosztja egymással, emellett közösen fejleszt és alkalmaz majd dízel- és benzin üzemű motorokat. A megállapodás a következő generációs Smart és Twingo modellek fejlesztésében ölt majd konkrét formát, beleértve azok elektromos változatait, valamint a Smart és Twingo modellcsalád bővítését is, illetve az új modellek Mercedes karakterisztikákkal ellátott prémium kategóriájú változatait.

Az új modellek piaci bemutatása 2013-ban várható. A Smart fortwo (kétüléses) modelleket a franciaországi Hambachban, a négyüléses kompaktokat pedig a szlovéniai Novo Mesto-ban lévő Renault üzemben gyártják majd. A Mercedes-Benz Vito kis haszongépjárművek alapján kifejlesztett új városi furgon modellt a franciaországi Maubeuge-ben lévő Renault üzem készíti majd. A Daimler benzin és dízel motorjai átkerülhetnek a Nissan luxus szériájába, az Infinitbe, illetve a Renault-Nissan három- és négyhengeres dízel motorjait és hajtásláncát a Mercedes-Benz Vito haszongépjármű család új modelljeiben hasznosítják.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.