2p

A Google (Alphabet) - Facebook háború folytatódik: a YouTube-ot a zenés videók piacán igyekszik megszorongatni Zuckerberg cége.

Ugyan Zuckerberg nem dalokat vagy előfizetéseket ad el, de a Universal Music zenekiadóval kötött szerződése azonban mégis óriási jelentőségű.

A felhasználók számára ez azt jelenti, hogy bárki jogitsztán felteheti a saját videóját vagy fotóját a Facebookra vagy az Instagramra olyan zenei aláfestéssel, hanganyaggal, amely a Universalhoz tartozik: nem vetetik le vele.

A megállapodás elvileg mindkét fél számára előnyös, hiszen a Facebook mindent elkövet annak érdekében, hogy az ő felületein osszanak meg a felhasználók a lehető legtöbb tartalmat. A Universal számára pedig ez egy új bevételi forrás.

A felek ugyan nem kommentálták a létrejött megállapodást, ám iparági források szerint a Facebook elég komoly összeget fizet előre a kiadónak, amely további tekintélyes összeghez juthat a többéves szerződés révén.

Lényeges körülmény, hogy a Facebook ezzel nem szerzett jogott egy saját Vevo-verzió létrehozására (a YouTube zenei csatornája, amely a kiadók tulajdonában van, és ahol a letöltések legnagyobb része keletkezik). Másrészt viszont a Universal számára ez az első licens-megállapodás, amely utat nyithat más hasonló megoldásoknak.
 
Despacito a Vevo-n (YouTube) 

A Universal számára viszont talán a legfontosabb, hogy ez a megállapodás jó alapot jelenthet a Google-lel folytatott tárgyalásaihoz. Ugyanis a kiadók - bár örültek a YouTube-tól befolyó bevételeknek - folyamatosan arról panaszkodtak, hogy a Google videós közösségi platformja nem fizet nekik eleget.

Ezek után viszont joggal lebegtethetik be, hogy értékes tartalmaikat elviszik a világ legnagyobb videómegosztójáról a világ legnagyobb közösségi platformjára. Elég jó tárgyalási pozíciónak tűnik...

Nem épp lényegtelen körülmény, és nyilván nem véletlen, hogy a Facebook részéről az a Tamara Hrivnak tárgyalta le a ügyletet, aki korábban a YouTube részéről tette ugyanezt...

És nyilván az sem véletlen, hogy a Universal és a YouTube a múlt héten jelentette be a hasonló jellegű, több évre szóló megállapodásukat.
 
mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!