2001. december 20. 11:00

A bruttó hazai termék (GDP) a végleges adatok szerint is 3,7 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

A bruttó hazai termék (GDP) a végleges adatok szerint is 3,7 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. A GDP háromnegyed éves növekedési adata is változatlanul 4 százalék az előző év azonos időszakához képest.

A GDP az idén a második negyedévben 4, az elsőben 4,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakaihoz képest. A tavalyi év III. negyedévében a GDP növekedése az előző év azonos időszakához képest 4,5 százalék, míg a háromnegyed éves növekedés 5,6 százalék volt. Az idei év harmadik negyedévére az elemzők 3,6-3,8 százalékos növekedést vártak.

A KSH jelentése szerint a dinamika előző évihez viszonyított lassulása elsősorban az ipar teljesítményének alakulásával magyarázható. A termelő ágazatok - mezőgazdaság, ipar és építőipar - az első negyedévi 5,2 százalékos növekedéséhez képest a harmadik negyedévben kisebb mértékben, 2,5 százalékkal növelték hozzáadott értéküket.