<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Mavir villamosenergia rendszerirányító csökkenti a költségeit és beruházási ráfordításait, de fenntartja az ellátásbiztonságot, eközben nem tervez elbocsátásokat - közölte Bertalan Zsolt, a Mavir vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtóbeszélgetésen.

A működési költségeket 10, a beruházásra szánt összegeket 15 százalékkal tervezik csökkenteni a 2011. évihez képest. Bertalan Zsolt hangsúlyozta, hogy a nehéz gazdasági helyzetben a többi vállalkozáshoz hasonlóan kényszerülnek a költségek csökkentésére. Felkai György, a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM)kommunikációs igazgatója a beszélgetés során megjegyezte, az MVM is költségmegtakarításra készül.

Az előzetes adatok szerint a Mavir tavaly üzemi szinten 13 milliárd forint nyereséget ért el az előző évi 9,5 milliárd forinttal szemben, és az idén is növekedésre számít. A társaságnak 162 millió eurós hitelállománya van, s a gyenge forint rontja a Mavir adózás előtti eredményét.

A társaság vezérigazgatója elmondta, hogy 2011-ben az üzletpolitikai célok megvalósultak, biztonságosan üzemelt a hálózat, befejeződött a 15 éves hálózatfelújítási program, és jelentős lépéseket tett a Mavir az Európai Unió harmadik energiapolitikai csomagjának való megfelelés felé. Az Európai Bizottság véleménye alapján a megfelelésről várhatóan márciusban adja ki a határozatot a Magyar Energia Hivatal.

A rendszerirányítással kapcsolatos tarifa jelenleg fedezi a költségeket - jelentette ki Bertalan Zsolt. Ezeknek a költségeknek az emelkedését  a piaci szereplők, köztük a felhasználók különböző módon történő ösztönzésével igyekszik a Mavir mérsékelni.  Január elsején a rendszerirányítási tarifa mindössze 30 fillérrel emelkedett, így kilowattóránként 2,2 forintot tesz ki.

A vezérigazgató beszámolt arról, hogy jó tempóban halad a cseh, a szlovák és a magyar piac összekapcsolása, és a tervezett határidőre, 2012. július elsejére megtörténik. Ez azt jelenti, hogy az egyik tőzsdén született üzletet a másikon teljesítik, így ez likviditást teremthet a magyar áramtőzsdén is. Ezzel például a nemzetközi kereskedelemben a szűk kapacitásokat az aukciókhoz képest  jobban ki lehet kerülni - fűzte hozzá magyarázatként Bertalan Zsolt. Az Európai Unió egyébként 2014-re írja elő a piacok összekapcsolását, az egységes európai árampiac létrehozását.

A Mavir leányvállalata az áramtőzsdét működtető HUPX. A tőzsdén az indulás óta eltelt időben olyan mértékű volt a fejlődés, hogy már a fogyasztás 13-15 százaléka fordul meg rajta. A fejlett tőzsdék ezt legfeljebb öt év alatt érték el. A cél a HUPX fejlesztése új termékekkel - emelte ki a Mavir vezérigazgatója.

A Mavir kapta feladatul a gáztőzsde létrehozását is. A működési engedélyt már a múlt év novemberében megadta a hatóság, jelenleg a kereskedési rendszer, a szabályok kidolgozása folyik, hogy 2013. január elsején megkezdhesse működését.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.