<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A világ legnagyobb élelmiszeripari vállalatcsoportja, a svájci Nestlé pénteken 20,261 milliárd svájci frank bevételt jelentett az első negyedévről. Ez 9,29 százalékkal kevesebb a tavalyi első negyedévi 22,337 milliárdnál. A tevékenységek változásának hatását kiszűrve 1,2 százalékkal csökkent a bevétel, de szervesen - változatlan valutaárfolyamokon és azonos csoportösszetétellel számolva - 6,4 százalékos volt a növekedés. Előzőleg az elemzők csak 5,7 százalékos szerves bevételnövekedést valószínűsítettek.

A Nestlénél megerősítették a szerves bevétel 5-6 százalékos idei emelésének tervét.

A csoport költségcsökkentéssel és áremelésekkel ellensúlyozza, hogy az élelmiszeripari alapanyagok - főleg a kávé, a kakaó, a tej és a gabonafélék - és az energia drágulása szűkíti a haszonrést. Az első negyedévben átlagosan 1,5 százalékkal emelték az árakat, elmaradva az elemzők várta 2,3 százaléktól.

A pénteken megjelent közleményben úgy vélték a Nestlé vezetői, hogy az alapanyagok a 8-10 százalékos előrejelzésük felső határa közelében drágulnak az idén.

Tavaly a Nestlé 34,2 milliárd svájci frank adózott eredményt ért el, több mint háromszor nagyobbat a 2009-es 10,43 milliárdnál. A profitot nagyban emelte, hogy eladták a szemápolási cikkeket gyártó Alcon 52 százalékát a Novartisnak. Tavaly a bevétel 1,9 százalékkal 109,72 milliárd frankra emelkedett, a szerves növekedés 6,2 százalékos volt.

Előzőleg, csütörtökön a világ legnagyobb joghurtgyártója. a francia Danone is erős, 6,5 százalékos szerves bevételnövekedést jelentett az első negyedévről éves összehasonlításban. A bevétele, 4,76 milliárd euró, abszolút értékben is 20 százalékkal nőtt, meghaladva az elemzők várta 4,66 milliárd eurót. A 20 százalékos növekedés elsősorban a friss tejtermék üzletág eredményének, az Unimilk orosz tejipari cég felvásárlásának és az euró korábbi gyengeségének a következménye.

A Danone-nál is panaszolták az alapanyagok drágulását, idén 6-9 százalékkal magasabb alapanyagárakra számítanak a cégnél, de ők is úgy vélik, hogy már lehetőség van fogyasztói áraik emelésére.

MTI