2002. július 3. 06:46

Módosította korábbi előrejelzését a Zenith Optimedia Group, így az idén még enyhe visszaesést várnak a médiaköltésekben.

Módosította korábbi előrejelzését a Zenith Optimedia Group, így az idén még enyhe visszaesést várnak a médiaköltésekben.

Módosította tavaly decemberben tett, 2002-re szóló globális előrejelzését a Zenith, így az akkori a 0,8 százalékos emelkedés helyett 0,5 százalékos médiaköltés-csökkenést jelez 2002-re. A cég várokozásai egyedül az USA-ban teljesültek, míg Európa és Latin-Amerika reklámpiaca alakult az előre jelzetthez képest legkedvezőtlenebbül. A nagy térségek közül az előrejelzés Ázsiára tekint legoptimistábban, ahol a szakemberek szerint jelentős növekedés várható.

A legrosszabb a Latin-Amerika helyzet, ahol a médiaköltés 6,9 százalékkal esett vissza. Ezt elsősorban az argentin pénzügyi válságra vezetik vissza, hiszen az ország a térség harmadik legnagyobb reklámpiaca.

Európa is csalódást okozott, hiszen a várt 1,7 százalékos növekedés helyett csak 0,7 százalékkal nőttek a reklámbüdzsék. A médiaköltés Ázsiában vehet nagy lendületet, ahol az idén 7 százalékos, jövőre és 2004-ben pedig átlagosan 6 százalékos emelkedést vár a Zenith.

Valamelyest kedvezőbben alakul a piaci helyzet az USA-ban is, ahol a tavaly decemberben jelzett 6,1 százalékos csökkenés helyett már csak 1,2 százalékkal számolnak. Az eredmény javulásában nagy szerepet lehet tulajdonítani a februári Salt Lake City-i téli olimpiának.

A Zenith a bevételeit tekintve a világ negyedik legerősebb reklámcsoportjához tartozik: háromnegyed részben a Publicis a tulajdonosa, a maradék pedig a Cordinant Communicationsé. A Publicis-csoport 2001-es összbevétele 4,77 milliárd dollár volt. A Zenith Optimedia a Publicis Groupe és a Cordiant Communiations Group tulajdonában lévő médiaügynökség csoport, amely Magyarországon is jelen van Zenith Media néven.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.