<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Bekerülhet a baranyai megyeszékhely többségi tulajdonában lévő cégeket tömörítő Pécs Holding Zrt.-be a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt., miután a kormány hétfőn közzétett határozatában módosította a társaság önkormányzati tulajdonba adásáról szóló korábbi határozatát.

A Határozatok Tárának legújabb számában megjelent döntésével a kormány a pécsi önkormányzat kérésére a Zsolnay cégcsoport állami tulajdonú részesedésének önkormányzati tulajdonba adásáról, valamint az állam vállalkozói vagyonába tartozó egyes ingatlanok kincstári vagyonkörbe átcsoportosításáról szóló, 2005-ös határozata mellékletének egy pontját egészítette ki.

E szerint nem terheli az önkormányzatot fizetési kötelezettség akkor, ha a térítésmentesen átvett részvénycsomagot vagy üzletrészt egy 100 százalékban a tulajdonában lévő társaságba apportálja, és a megszerző azokat a három éves kötöttségi idő lejártáig nem idegeníti el, továbbá maga a megszerző társaság ugyanezen időkorlátig az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában marad.

A pécsi önkormányzat azért fordult kérésével a kormányhoz, mert a korábbi határozatban az szerepelt, hogy az önkormányzat vállalja: a térítés nélkül átadott részvénycsomagot és/vagy üzletrészt részben vagy egészben csak az ÁPV Rt. előzetes, írásbeli hozzájárulása esetén értékesítheti, idegenítheti el, vagy terhelheti meg.

Amennyiben 3 éven belül részben, vagy egészben értékesíti, elidegeníti, apportálja, vagy elcseréli, 60 napon belül köteles az értékének 50 százalékát a vagyonkezelőnek befizetni.

Varga Péter, a Pécs Holding Zrt. vezérigazgatója a kormány döntésére reagálva elmondta: az úgynevezett törzsház konszernnek köszönhetően évente százmillió forint nagyságrendű összeg spórolható meg a gazdálkodás racionalizálásával, kapacitások koordinációjával, bizonyos tevékenységek együttes elvégzésével. A holdingnak jelenleg 16 cég a tagja.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.