2017. október 4. 10:16

Az állam egyik fejőstehene a magyar gyógyszercég.

Komoly pályaívet írt le Orbán Gábor a Fidesz-érában, az egykori makroelemzőből egy TOP 10-es vállalat, a legnagyobb magyar gyógyszercég, a Richter vezérigazgatója lett néhány év alatt.

Orbán Gábor (forrás: szak-ma.hu) 

Arra talán még sokan emlékeznek, hogy Orbán egy időben a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkáraként tevékenykedett, a Matolcsy Györgyöt követő Varga-korszakban, 2013-tól. Arról viszont már keveseknek lehet fogalmuk, hogy Orbánnak nagyon fontos szerepe volt a devizahiteles mentőcsomag kidolgozásában.

A tárca adó- és pénzügyi államtitkáraként ő képviselte a kormányt a jegybankkal, illetve a kereskedelmi bankokkal folytatott egyeztetéseken, és ahogy arra a devizahiteles program összeállításában közreműködők közül páran visszaemlékeznek, a csomag végső formájának elnyeréséért rengeteget küzdött az államtitkár.

Állítólag a forintosítás mikéntjének, illetve ütemezésének kidolgozásában is elévülhetetlen szerepe volt. Érdemes felidézni, hogy a 2014 novemberében elfogadott törvény rögzítette az árfolyamrögzítés menetét, amire 2015 január elején került sor. Pár nappal később pedig a svájci jegybank bejelentette, hogy elengedte frank árfolyamát, azt nem védi tovább az erősödés ellen.

Ha akkor nincs rögzítve a hitelekkel kapcsolatos elszámolás árfolyama, akkor nagyon sok család csúnyán megégette volna magát, mert a törlesztők egyik pillanatról a másikra durván – akár több tízezer forinttal is - megugrottak volna.

Orbánt tehát nagy becsben tartották a minisztériumban, ám 2015 nyarán úgy döntött, hogy véget vet államigazgatási karrierjének. Ez akkor sokakat meglepett a tárcánál, visszaemlékezések szerint magát a minisztert, Varga Mihályt is váratlanul érte Orbán lemondási szándéka.

Az államtitkár távozásának indokai közt említették akkoriban, hogy belefáradt a sokszor eredménytelen, reményekkel sem kecsegtető egyeztetésekbe az államigazgatás, illetve a pénzügyi ellenőrzést gyakorló intézmények apparátusaival.

Ezt követően a Rothschild-bankház itteni érdekeltségénél helyezkedett el. Ezzel párhuzamosan – úgy tudni, az új állásával összefüggésben – egy céget is létrehozott, mégpedig az ECOFIN Group Kft.-t. Ez a vállalkozás a mai napig működik.

Orbán más cégekben is érdekelt, külsős tagja például egy miskolci betéti társaságnak, a PR-INFO Bt.-nek. Amely ránézésre egy családi vállalkozás lehet, mivel több Orbán vezetéknevű személy is a tagja.

Tevékenységi körük alapján pedig talán arra a kérdésre is választ kapunk, hogy honnan jöhet a természettudományok világa iránti nyitottság egy alapvetően pénzügyes beállítottságú szakembernél: a cég fő tevékenysége a műszaki vizsgálat, elemzés, amelybe az élelmiszer-higiéniai vizsgálat ugyanúgy beletartozik, mint az anyagok fizikai és minőségi tulajdonságának (vastagság, szilárdság, satöbbi) vizsgálata. Vagy éppen a gépjárművek időszakos közlekedésbiztonsági vizsgálata.

Ezekben a vállalkozásokban a mai napig jelen van Orbán, a cégnyilvántartás legalábbis erről árulkodik.

A következő lépcsőfok pedig a Richter volt, 2016 augusztusában. Azt ugyanakkor nem lehet kijelenteni, hogy az államtól teljes mértékben elszakadt volna Orbán karrierje. A Richter legnagyobb nyilvántartott tulajdonosa ugyanis történetesen maga az állam, amely a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül 25,25 százalékot birtokol a gyógyszercégben. S a tulajdonosi jogokkal járó előnyöket nem is hagyja veszni a kormány: tavaly például 3 402 700 000 forint osztalékot fizetett be a cég a költségvetésbe. Több mint 2,1 milliárd forinttal többet, mint amennyit beterveztek eredetileg.

Baka F. Zoltán

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.