2001. november 26. 11:00

A facility management gazdálkodási módszer, amely célja, mint általában minden hasonló módszernek, a gazdálkodás hatékonyságának javítása, azaz lényegesen leegyszerűsítve a dolgot, a költségek csökkentése, a minőség javítása, de lehetőleg mindkettő egyszerre.

A fenti két pontban vázoltaknak az lett a következménye, hogy a vállalatok a pénzügyi gazdálkodással és a termelésirányítással foglalkoztak, ami persze természetes, de eközben érdekes módon a termelő berendezésekkel már kevésbé törődtek, és a kiszolgáló infrastruktúrával már egyáltalán nem. Legtöbb esetben nem a pénz hiányzott. Ennek megfelelően nem alakult ki ügyviteli, kontírozási kapcsolat a műszaki és az erre alapuló belső szolgáltatási kör és a pénzügyi gazdálkodás között. Az FM pénzügyi alapja pont ez a kapcsolat, egy kiterjesztett kontírozási rendszer, az objektumkontírozás.

Mi tartozik a facility management-hez?

Az eddig elmondottak alapján látható, hogy az FM igen sokrétű feladatot lát el, átfogva sok szakma területeit. Az évek során kialakult az a lista, amely alapján az FM feladatkörébe szokták sorolni az egyes ellátandó szolgáltatásokat. Az alábbiakban az IFMA (International Facility Management Association - Nemzetközi Facility Management Szövetség, www.ifma.org ) besorolását követjük.

1. Szervezeti menedzsment
2. Tervezés és előrejelzés a facility management területeken
3. Területtervezés és gazdálkodás
4. Építészeti és mérnöki tervezés és terveztetés
5. Munkahelytervezés és gazdálkodás
6. Költségtervezés és gazdaságossági vizsgálatok
7. Ingatlanvásárlás és értékesítés
8. Az építési, beruházási projektek irányitása
9. Biztonsági és életvédelmi szolgáltatások
10. Átalakítás, renoválás, a munkahelyek installációja
11. Adminisztratív szolgáltatások
12. Működtetés és fenntartás
13. Telekommunikáció, adatkommunikáció, kábel- és hálózatmanagement

Az egyes vállalatoknál természetesen a konkrét megvalósítás eltérhet ettől. A magyarországi gyakorlatban például a legutolsó pontra, amely alapvetően információtechnológiai jellegű, többnyire külön IT szervezetet hoznak létre.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.