2002. április 7. 11:00

A férfiak mintegy 40 százalékkal keresnek jobban, mint a nők. A tavaly decemberben mintegy 8.500 fő adatai alapján összeállított, nem reprezentatív felmérésben a férfi válaszadók 138.262 forint nettó havi átlagjövedelemről, a nők 94.356 forintról számoltak be.

A férfiak mintegy 40 százalékkal keresnek jobban, mint a nők - a Gordio Tanácsadó Kft. legfrissebb felmérése szerint. A tavaly decemberben mintegy 8.500 fő adatai alapján összeállított, nem reprezentatív felmérésben a férfi válaszadók 138.262 forint nettó havi átlagjövedelemről, a nők 94.356 forintról számoltak be. A tanulmány szerint a fizetések mértéke a férfiaknál minden életkorban meghaladja a nőkét.

Az erősebb nem 18-25 éves "legszegényebb" korosztálya ugyanis havi nettó 114.812 forintot keres, ami csaknem 9 ezer forinttal haladja meg a "leggazdagabb", 56-65 év közötti nők havi jövedelmét. A Gordio felmérésében rámutat arra is: a férfiak fizetéseinél az életkorral haladván nem a nőkére jellemző fokozatos növekedés jelentkezik. A 36-45 éves korosztálynál idősebb férfiaknál egyre nagyobb mértékű csökkenés figyelhető meg.

A tanácsadó cég szerint ez a jelenség a rendszerváltozást követő új gazdasági feltételekkel magyarázható, amelybe az akkor 30-as éveik közepében járó férfiak nehezebben illeszkedtek be, mint a nők. A gyengébbik nem a tapasztalatok szerint ugyanis nyitottabb a technikai újdonságokra, bátrabban használja például az internetet is.

A férfiak és a nők fizetése között a legnagyobb különbség Budapesten mutatkozik, ahol 56 ezer forint a havi nettó jövedelmek közötti differencia, a legkisebb pedig az Alföldön, ahol 28 ezer forint a különbség - olvasható a tanulmányban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.