2002. július 24. 12:14

Az Uniós átlagtól elmarad hazánkban a munkaképes korú lakosság foglalkoztatottsági szintje, hiszen jelenleg 53-54 százalékuk dolgozik, ami ugyan mintegy 4 millió ember. Az uniós átlag 60 százalék fölött van, de a versenyképesség növelése érdekében a 70 százalékos szint lenne a kívánatos.

Magyarország európai uniós felzárkózását segíti az a megállapodás, amelyet Kiss Péter foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter, valamint Parrag László, a Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke írt alá. A tárca vezetője elmondta, a kormány szándéka az, hogy 300-400 ezer munkahely létesüljön a jövőben. Ehhez azonban Kiss Péter szerint szakképzett munkaerőre van szükség. Csak ekkor van esély arra, hogy hazánk az évtized végére elérje az Európai Unió tagállamaiban jellemző 70 százalékos foglalkoztatási arányt.

Az új munkahelyek létrehozása mellett fontos az is, hogy minél többen foglalkozzanak részmunkaidőben, illetve végezzenek távmunkát. A miniszter hozzátette, a kormány fontosnak tartja, hogy minél előbb megvalósuljanak azok a feltételek, amelyek elengedhetetlenek az európai uniós foglalkoztatási támogatások fogadásához. Az ehhez szükséges intézmény, az úgynevezett operatív irányító hatóság napokon belül megkezdheti munkáját.