2002. június 27. 10:05

A felnőtt lakosság 43 százaléka rendelkezik megtakarított pénzzel, - áll a a GfK Piackutató Intézet felmérésében - amelyet főként váratlan kiadásokra és a gyerekek jövőjére spórolnak.

Az elemzés készítői szerint az iskolai végzettség és a jövedelmi helyzet összefüggését mutatja, hogy a diplomások 57 százaléknak van megtakarított pénze, míg a nyolc általánost vagy kevesebbet végzettek között csak 31 százaléknak. A megtakarított pénzzel rendelkezők között valamivel több a férfi, míg életkor szerint a 40-59 évesek aránya haladja meg az átlagot.

A GfK felmérése alapján megállapítja, hogy a lakóhely nagysága szempontjából a 20.000-50.000 lakossal rendelkező városokban élők a legspórolósabbak, őket pedig a budapestiek követik. A váratlan kiadások illetve a gyermekek jövője mellett, lakás vagy más ingatlan vásárlását, illetve a nyugdíjas éveket említették gyűjtési célként a megkérdezettek. A váratlan kiadásokra különösen az 50 évesek és idősebbek, valamint a nyolc általánost végzettek és a kis falvak lakói készülnek. A gyermekek jövője különösen a 40-49 éveseket, a vidéki nagyvárosban élőket és a dunántúliakat motiválja.

Lakásra, ingatlanra az átlagosnál sokkal nagyobb mértékben gyűjtenek a 20-39 évesek, az érettségizettek, a havi 100.000 forintnál nagyobb jövedelmű háztartásban és az 50.000 lakosúnál nagyobb vidéki városban élők. A nyugdíjas éveket az átlagnál jobban tartják szem előtt a megtakarításoknál az 50-59 évesek, az egyetemet végzettek, és a 2.000-20.000 lakosú településeken élők, továbbá a dél-magyarországiak.

A megtakarítási célok a férfiakat jobban motiválják - derül ki a felmérésből. A nők csupán egyetlen szempontnál vannak többségben, ők a gyerekek jövőjére nagyobb arányban gyűjtenek. A válaszadók kétharmada megtakarításait forint betétben tartja, a készpénz aránya 20, az életbiztosításé 16 százalék.

A piackutatás kiterjedt arra is, hogy ha a megkérdezett lekötné a befektetéseit, akkor melyik időtartamot részesítené előnyben. Legtöbben egy évet mondtak (36 százalék), míg egyaránt 16 százalékot jelöltek meg azok, akik havi vagy rövidebb időre, negyedévre, illetve félévre kötnék le a pénzüket. A megfelelő megtakarítási, befektetési forma kiválasztásánál legfontosabb a biztonság, a válaszadók 52 százaléka számára. Második helyre sorolták, hogy bármikor hozzáférhető legyen, és harmadikra a hozam nagyságát.