2002. június 27. 10:05

A felnőtt lakosság 43 százaléka rendelkezik megtakarított pénzzel, - áll a a GfK Piackutató Intézet felmérésében - amelyet főként váratlan kiadásokra és a gyerekek jövőjére spórolnak.

Az elemzés készítői szerint az iskolai végzettség és a jövedelmi helyzet összefüggését mutatja, hogy a diplomások 57 százaléknak van megtakarított pénze, míg a nyolc általánost vagy kevesebbet végzettek között csak 31 százaléknak. A megtakarított pénzzel rendelkezők között valamivel több a férfi, míg életkor szerint a 40-59 évesek aránya haladja meg az átlagot.

A GfK felmérése alapján megállapítja, hogy a lakóhely nagysága szempontjából a 20.000-50.000 lakossal rendelkező városokban élők a legspórolósabbak, őket pedig a budapestiek követik. A váratlan kiadások illetve a gyermekek jövője mellett, lakás vagy más ingatlan vásárlását, illetve a nyugdíjas éveket említették gyűjtési célként a megkérdezettek. A váratlan kiadásokra különösen az 50 évesek és idősebbek, valamint a nyolc általánost végzettek és a kis falvak lakói készülnek. A gyermekek jövője különösen a 40-49 éveseket, a vidéki nagyvárosban élőket és a dunántúliakat motiválja.

Lakásra, ingatlanra az átlagosnál sokkal nagyobb mértékben gyűjtenek a 20-39 évesek, az érettségizettek, a havi 100.000 forintnál nagyobb jövedelmű háztartásban és az 50.000 lakosúnál nagyobb vidéki városban élők. A nyugdíjas éveket az átlagnál jobban tartják szem előtt a megtakarításoknál az 50-59 évesek, az egyetemet végzettek, és a 2.000-20.000 lakosú településeken élők, továbbá a dél-magyarországiak.

A megtakarítási célok a férfiakat jobban motiválják - derül ki a felmérésből. A nők csupán egyetlen szempontnál vannak többségben, ők a gyerekek jövőjére nagyobb arányban gyűjtenek. A válaszadók kétharmada megtakarításait forint betétben tartja, a készpénz aránya 20, az életbiztosításé 16 százalék.

A piackutatás kiterjedt arra is, hogy ha a megkérdezett lekötné a befektetéseit, akkor melyik időtartamot részesítené előnyben. Legtöbben egy évet mondtak (36 százalék), míg egyaránt 16 százalékot jelöltek meg azok, akik havi vagy rövidebb időre, negyedévre, illetve félévre kötnék le a pénzüket. A megfelelő megtakarítási, befektetési forma kiválasztásánál legfontosabb a biztonság, a válaszadók 52 százaléka számára. Második helyre sorolták, hogy bármikor hozzáférhető legyen, és harmadikra a hozam nagyságát.


Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.