<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p


			
		

Januártól teljesen új szerkezetben jelenik meg az ADR, a veszélyes áruk szállítására vonatkozó európai szabálygyűjtemény. A változás nem kevés, a szabálygyűjteményben mintegy 180 oldalnyi anyag módosul. A veszélyes áruk köre több tétellel bővült, s új elem, hogy egyes kötelezettségek magánszemélyekre is vonatkoznak 2009-től.

Szigorították, hogy mit lehet és hova

Ha magánszemély gyúlékony anyagot – benzint, festéket – szállít, csak akkor mentesül az ADR szabályai alól, ha a szállított teljes mennyiség nem haladja meg a 240 litert. Ezt is el kell osztani kisebb egységekbe: a szállítótartály nem lehet nagyobb 60 literesnél. Cseppfolyósított és mélyhűtött cseppfolyósított gázok szállítására ez a mentesség sem alkalmazható.

Mennyiségek

A 2009-es előírások egyértelművé teszik, hogy a veszélyes anyagot is tartalmazó gépek és más termékek esetében a legnagyobb megengedett összmennyiséget hogyan is kell érteni. A megengedett legnagyobb mennyiség mostantól a gépekben lévő veszélyes áru mennyiségére vonatkozik literben vagy kilogrammban. A mennyiségekkel kapcsolatban pontosítottak néhány mentességet is: például a járműben működő lítium akkumulátorok, vagy a szállítás közben használt laptopban rejlő energiaforrásra nem kell alkalmazni az ADR előírásait. Egyébként veszélyes árunak minősülhetnek még a laptopok is: a készülékben lévő lítium mennyisége dönti el, hogy a gép szállítás során milyen kategóriába sorolódik.

Korlátozott mennyiség

Jelölni kell azokat az árukat is, melyeket korlátozott mennyiségként könyvelnek el, s emiatt enyhébb szabályoknak kell megfelelniük. Az így csomagolt küldeményekre és azok egyesítő csomagolásaira az „álló helyzetet jelölő nyilak” felhelyezésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. A fuvarmegrendelésnél a feladónak meg kell jelölnie, hogy a korlátozott mennyiségben csomagolt veszélyes árunak mennyi az össztömege. Ha az így csomagolt árut szállító jármű össztömege meghaladja a 12 tonnát, elöl-hátul fehér színű táblával kell ellátni ( a konténereket mind a négy oldalon), melyek felirata LTD QTY. Ez elhagyható, ha a jármű eleve fel van szerelve a veszélyt jelző sárga táblákkal. Akkor sem kell a jelölés, ha legfeljebb 8 tonna korlátozott mennyiségben csomagolt veszélyes áru van a járművön.

Engedményes mennyiség

Az "engedményes mennyiségben csomagolt veszélyes áru" egy új fogalom azt ADR-ben. Ez azt határozza meg, hogy egy-egy veszélyes anyagot tartalmazó tárgyból mennyi szállítható egy rakományban. Ezt egy kódszám jelöli. Ha a kód E0, akkor már egyetlen darab szállításánál sem lehet a mentességet alkalmazni. E1-E5 jelű csomagolásoknál darabonként 1-30 gramm lehet a megjelölt anyagból, küldeménydarabonként pedig 300-1000 gramm a maximum. Az így szállított küldeménydarabokra egy 10x10-es piros jelzést kell elhelyezni, feltüntetve a veszélyességi azonosító számot, a feladó, vagy a címzett nevét és címét. Az így jelölt termékekből egy konténerben maximum ezer darab szállítható. A fuvarokmányon fel kell tüntetni a darabszámot és a következő bejegyzést: "Dangerous goods in excepted quantities."

Állati anyag

Korábban erre nem is gondoltunk volna, de mostantól az állati eredetű anyag is bekerült a veszélyes rakományok körébe. Ebbe a kategóriába az állati tetemek, testrészek és az állati eredetű takarmány került. Ezeket fertőző anyagként kell szállítani.

Veszélyes hulladék

Szigorúbb lett a veszélyes hulladékok jelölése: amennyiben a hulladék több összetevőt is tartalmaz, veszélyességét a legkárosítóbb része után kell megítélni.

Csomagolás

Részletesebb szabályokat hoztak a veszélyes áruk csomagolására. A táblákat biztosító szerkezettel kell ellátni elcsúszás, összecsukódás ellen.

Fuvarokmány

Amennyiben az útvonal alagutat is tartalmaz, a fuvarokmányon fel kell tüntetni az alagút-korlátozási kódot is. Erre a nagyobb alagút-tüzek elkerülése miatt van szükség.

A feladó nem felelős a rakományhoz tartozó írásbeli utasítások megfelelőségéért, azt minden esetben a fuvaroztatónak kell biztosítania. A korábbi szabállyal ellentétben most nem kell minden érintett ország nyelvére lefordítani a tudnivalókat, csak azon, amelyet a gépkocsivezető megért.

Az utasítás négy oldalas: első oldala a sofőr általános teendőit tartalmazza egy baleset, vagy rendkívüli esemény során, a második és harmadik oldalon a veszélyességi bárcák találhatók, a negyedik oldal pedig a járművön tartandó kötelező felszereléseket sorolja fel.

Felszerelések

Pontosan szabályozzák azt is, hogy milyen felszerelést kell a járművön tartani. A korábbival ellentétben nem kell például védőruhát és védőcsizmát vinni az útra. Mérgező anyagok szállításához légzésvédő készülék kötelező.

Forrás: Fuvarlevél

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.