2002. július 8. 08:15

A magyarországi kereskedelmi szálláshelyeket 2002. január és május között 1,9 millió vendég 5,2 millió vendégéjszakára vette igénybe - közölte a KSH.

Közülük hárommillió vendégéjszakát töltöttek el külföldi állampolgárok, ez megegyezik 2001 első öt hónapjának adatával áll a jelentésben. Az öt- és négycsillagos szállodákban a külföldi vendégéjszakák száma 6, illetve 8 százalékkal emelkedett, miközben jócskán visszaesett a két- és egycsillagos szállodák, a turistaszállók és az ifjúsági szállók forgalma.

A 2.2 millió belföldi vendégéjszakát 1 millió vendég töltötte el a kereskedelmi szálláshelyeken, 4%-kal több belföldi vendég 1%-kal kevesebb vendégéjszakát töltött el, ami megegyezik a szállodákban tapasztalható tendenciával. A belföldi vendégéjszakák visszaesése azonban nem érintette a három-, négy- és ötcsillagos szállodákat, a panziókat, illetve a kempingeket. E szállástípusokban 2-10 százalékkal lendült fel a belföldi vendégek forgalma. Május végéig a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 40% volt.

Az év első öt hónapjában 28 milliárd forint szállásdíjbevétel keletkezett a kereskedelmi szálláshelyeken. Az egyéb bevételek 11,2 milliárd forintot tettek ki. A kereskedelmi szálláshelyek üzemeltetésében működő vendéglátóipari egységek 14,6 milliárd forint bevételt realizáltak. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban a január-május időszakban az árak 11 százalékkal növekedtek.

Az év első öt hónapjában a Határőrség 10.5 millió külföldi látogatót regisztrált a határátkelőhelyeken, ami 5%-os visszaesést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A külföldi látogatók egynegyede az Európai Unióból érkezett, 12%-kal kevesebben, mint a 2001. év első öt hónapjában. Az Európai Unió országaiból érkezők a tavalyihoz hasonló számú vendégéjszakát töltöttek el, ám jócskán nőtt az osztrák, a dán, az ír és a spanyol vendégéjszakák száma. Az Európán kívüli országokból azonban - Ausztráliát kivéve- lényegesen kevesebben látogattak hazánkba mint tavaly ilyenkor, a legnagyobb visszaesés a japán turistáknál volt.

Magyarországon az első negyedév végén 1023 utaztató szervezet foglalkozott utaztatással, ezen közül 665 vállalkozás fő tevékenysége az utazásszervezés. Ebben a negyedévben utazási irodák szervezésében 54 ezer külföldi látogatott Magyarországra, ez 17 százalékkal kevesebben mint egy évvel korábban.