2002. július 8. 08:15

A magyarországi kereskedelmi szálláshelyeket 2002. január és május között 1,9 millió vendég 5,2 millió vendégéjszakára vette igénybe - közölte a KSH.

Közülük hárommillió vendégéjszakát töltöttek el külföldi állampolgárok, ez megegyezik 2001 első öt hónapjának adatával áll a jelentésben. Az öt- és négycsillagos szállodákban a külföldi vendégéjszakák száma 6, illetve 8 százalékkal emelkedett, miközben jócskán visszaesett a két- és egycsillagos szállodák, a turistaszállók és az ifjúsági szállók forgalma.

A 2.2 millió belföldi vendégéjszakát 1 millió vendég töltötte el a kereskedelmi szálláshelyeken, 4%-kal több belföldi vendég 1%-kal kevesebb vendégéjszakát töltött el, ami megegyezik a szállodákban tapasztalható tendenciával. A belföldi vendégéjszakák visszaesése azonban nem érintette a három-, négy- és ötcsillagos szállodákat, a panziókat, illetve a kempingeket. E szállástípusokban 2-10 százalékkal lendült fel a belföldi vendégek forgalma. Május végéig a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 40% volt.

Az év első öt hónapjában 28 milliárd forint szállásdíjbevétel keletkezett a kereskedelmi szálláshelyeken. Az egyéb bevételek 11,2 milliárd forintot tettek ki. A kereskedelmi szálláshelyek üzemeltetésében működő vendéglátóipari egységek 14,6 milliárd forint bevételt realizáltak. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban a január-május időszakban az árak 11 százalékkal növekedtek.

Az év első öt hónapjában a Határőrség 10.5 millió külföldi látogatót regisztrált a határátkelőhelyeken, ami 5%-os visszaesést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A külföldi látogatók egynegyede az Európai Unióból érkezett, 12%-kal kevesebben, mint a 2001. év első öt hónapjában. Az Európai Unió országaiból érkezők a tavalyihoz hasonló számú vendégéjszakát töltöttek el, ám jócskán nőtt az osztrák, a dán, az ír és a spanyol vendégéjszakák száma. Az Európán kívüli országokból azonban - Ausztráliát kivéve- lényegesen kevesebben látogattak hazánkba mint tavaly ilyenkor, a legnagyobb visszaesés a japán turistáknál volt.

Magyarországon az első negyedév végén 1023 utaztató szervezet foglalkozott utaztatással, ezen közül 665 vállalkozás fő tevékenysége az utazásszervezés. Ebben a negyedévben utazási irodák szervezésében 54 ezer külföldi látogatott Magyarországra, ez 17 százalékkal kevesebben mint egy évvel korábban.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.