Megjelentek a gyümölcs-és zöldségellenőrzésről, valamint az élelmiszer-előállítás és forgalomba hozatalról szóló rendeletek, a magyar dinnyetermelők és fogyasztók védelmében hozott módosításai; ezek július 14-én lépnek hatályba - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium. A közlemény szerint a változtatás elsődleges célja, hogy csak jó minőségű, kártevőktől mentes, egészséges és érett dinnye kerüljön az emberek asztalára.
A módosítások előírják, hogy a dinnyéket egységesen és egyértelműen osztályozzák, így jobb minőségű és megbízhatóbb termékeket vásárolhatnak a fogyasztók. A minőségi besorolásokon kívül a tárca szabályozza a kereskedelmi regisztráció feltételeit is. E szerint friss zöldséget és gyümölcsöt kizárólag regisztrált élelmiszervállalkozó tárolhat, tisztíthat, osztályozhat, jelölhet, valamint csomagolhat. Ezzel hatékonyabbá válik az ellenőrzés - állítja a szaktárca.
A regisztráció nem vonatkozik a kistermelőkre és azokra a vállalkozókra, akik évi 20 tonnánál kevesebb zöldséget vagy gyümölcsöt forgalmaznak. A minőségi előírásoknak azonban az ő termékeiknek is meg kell felelniük. A meghozott intézkedésekkel a szaktárca a feketegazdaságot is vissza kívánja szorítani - tartalmazza a közlemény.
MTI