5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A mobil szélessáv Magyarországon is egyre terjed, az internet egyik legnépszerűbb felhasználási formája pedig a havi- és percdíj nélküli telefonálás (VoIP) - legalábbis hálózaton belül. Mobiltelefonra telepíthető programokkal akár két mobil között is teremthető ilyen kapcsolat, de a szolgáltatók egyelőre nem félnek a nettelefonos konkurenciától. Pedig az Egyesült Királyságban már mobil Skype-os szolgáltatás is működik. Mfor.hu háttér.

Mobilizálódik a nettelefon (Mfor-montázs)

Ingyen is telefonálhatnak vagy chatelhetnek novembertől egy globális mobilszolgáltató brit, ausztrál, dán, olasz és hongkongi előfizetői a Skype internetes telefonszolgáltatás segítségével saját országukban - adta hírül nemrég a BBC.

A cég - amelynek neve egy szám: 3 - olyan telefonokat is piacra dob majd, amelyeken már előre telepítve van a percdíj nélküli telefonálást lehetővé tevő Skype-program. A 3 a világon az első olyan vállalat, amelyik kifejezetten segíti előfizetőit a neten már népszerű szolgáltatás használatában.

Adott a lehetőség 

Mindez persze nem teljesen ingyenes: Skype-partnerek között ugyan nincs percdíj, de a brit előfizetőknek minden hónapban fel kell tölteniük egyenlegüket tíz fonttal, s csak így használhatják a szolgáltatást.

Bár a hír nagyott durrant, a mobil szélessáv és a mobil kütyük használata VoIP telefonhívásokra már egyáltalán nem újdonság. A Skype-nak régóta van mobil eszközökre telepíthető verziója - igaz, csak Windows Mobile operációs rendszert futtató eszközökre telepíthető, tehát az itthon széles körben elterjedt mobiltelefon-típusokon nem működik. Ezen a problémán hivatott segíteni a Fring szolgáltatása, amely már telepíthető az okosabbnak nevezhető, de egyre elérhetőbb árú mobiltelefonokon használatos Symbian operációs rendszerre is.

A Fring működési elve nagyon egyszerű: a program a telefonról fellép az internetre, és a megadott adatokkal belép a Skype-programba - vagy éppen abba, amelyikbe szeretnénk, hiszen a szoftver ismeri az MSN Messengert, a Google Talk-ot, a Voip Stunt-ot és más kisebb nettelefonos alkalmazásokat is.

Itthon is terjed a Fring 

Miután beléptünk saját Skype-fiókunkba, láthatjuk, éppen ki elérhető, s azokat máris hívhatjuk. Az is mindegy, hogy az illető a számítógépe előtt ül, vagy - hasonlóan hozzánk - mobiltelefonjáról jelentkezett be a szolgáltatásba: mindenképpen percdíj nélkül beszélgethetünk.

A Fring még a netkapcsolatot is képes váltogatni, így ha valahol ingyenes drótnélküli internetelérést (WiFi) érzékel, azonnal lekapcsolódik a fizetős mobiltelefonos szélessávú hálózatról (3G).

A mobilos nettelefonálás lehetőségét itthon is egyre többen használják. Számukat lehetetlen pontosan megbecsülni. Az biztos, hogy egyelőre nem az "átlagmobilosok" a hazai Fring-felhasználók, hanem a webes szolgáltatások iránt élénkebben érdeklődő fiatalok és szakemberek. Csepregi János szegedi rendszergazda például többnyire számítógép előtt ülő kollégáit hívja a mobiljára telepített programmal. "Átlagosan havi húsz percet telefonálok ilyen módon, ami azért mondható soknak, mert csak végszükség esetén használom a mobilomat: a legtöbb hívásomat már az interneten bonyolítom" - mondta lapunknak a szakember.

Kollégáival kiszámolták, hogy egy óra Skype-beszélgetés körülbelük 26 megabájtnyi adatforgalomnak felel meg. A Pannon legolcsóbb mobil szélessávú csomagja három gigabájtnyi adatforgalmat tesz lehetővé, ezzel akár 120 órát is beszélhetnének Skype-on keresztül. Csepregi János elmondása szerint a hangminőséggel nincs baj: olyan, mintha a hagyományos számukon hívná ismerőseit, sőt menet közben - például a Szegedhez közeli Sándorfalvára tartó buszon is - megbízhatóan, szakadozás nélkül működik a szolgáltatás.

Riasztó beállítások

A szolgáltatók szerint viszont a szegedi rendszergazdának csupán szerencséje van: "a VoIP jelenleg hangminőségben, megbízhatóságban, a használat egyszerűségében elmarad a hagyományos mobiltelefon szolgáltatástól, különösen mozgás közben" - többek között ezzel indokolta a Vodafone hivatalos válaszában, hogy itthon miért nem tartanak egyelőre a hagyományos GSM szolgáltatást kikerülő, az alacsony mobilinternet-tarifákra játszó drótnélküli VoIP-tól.

A cégnél fontosnak tartották megjegyezni azt is, hogy a Skype és társai csak hálózaton belül biztosítanak ingyenes telefonálási lehetőséget. Tehát csak már felvett partnereinket hívhatjuk így, a hagyományos telefonszámmal rendelkező "idegeneket" nem. Valóban, ha helyhez kötött telefont hívunk, az öt forintba, ha mobilt, az 52 forintba kerül percenként.

Összeolvad az adat és a hang

A Vodafone és a Pannon szerint a technikai érdeklődéssel nem rendelkező felhasználók között nem is igazán lesznek népszerűek az ilyen szolgáltatások, hiszen az emberek többsége telefonálni szeretne, nem pedig mobil operációs rendszert választani, telepítgetni, beállítgatni a telefonján.

A 3 nevű brit mobilcég lépése azonban mindenképpen jelzésértékű: azt mutatja, hogy egyre inkább eltűnik a különbség a hagyományos telefonálás és a mobilinternet között. A Vodafone magyar leányvállalata szerint várhatóan 2010-től lesz elérhető az a technológia, amely már képes lesz mobiltelefonos frekvencián is hatékonyan szállítani az internetes hangot.

Így elképzelhető egy olyan forgatókönyv, hogy nem a hagyományos hang alapú percdíjak teszik majd ki a mobilszolgáltatók legjelentősebb bevételeit. Ez nem azt jelenti, hogy a hangszolgáltatás nem lesz meghatározó, hanem hogy dominánssá válhatnak a fix havidíjért korlátlan adat- és hangforgalmat magukban foglaló díjcsomagok.

L. Nagy Gábor


Menedzsment Fórum
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!