2002. július 19. 11:46

Várhatóan év végéig már nem változtat irányadó kamatain a Magyar Nemzeti Bank, kamatcsökkentési politikájához minden valószínűség csak a jövő év elején tér vissza.

A Reuters által megkérdezett tíz elemző mindegyike azon a véleményen volt, hogy őszig már egyáltalán nem változik a 9,5 százalékos irányadó kamatláb, s az év további részére is mindössze hármuk valószínűsített további kamatcsökkentést.

Az egyensúlyi mutatókra vonatkozó előrejelzések romlottak, az elemzők így továbbra is szigorú monetáris politikára számítanak. A piac optimista, úgy vélik, hogy teljesülhet a jegybank ez év végi inflációs célja. A Monetáris Tanács - mely május óta a növekvő bérek és költségvetési hiány hatására már kétszer hajtott végre 50 bázispontos kamatemelést - hétfőn tartja következő ülését.

A múlt héten közzétett meglepően alacsony inflációs adat, az év végére várt pénzromlás ütemének lefelé módosítására késztette az elemzőket. Decemberre a korábbi 5,78 százalék helyett már csak 5,37 százalékos inflációt jósolnak. Az éves folyó fizetési mérleg hiányt 2,67 milliárd euróra (a korábbi jóslatnál 360 millióval több), a költségvetési hiány 712 milliárd forint körülire várják.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.