2002. július 19. 11:46

Várhatóan év végéig már nem változtat irányadó kamatain a Magyar Nemzeti Bank, kamatcsökkentési politikájához minden valószínűség csak a jövő év elején tér vissza.

A Reuters által megkérdezett tíz elemző mindegyike azon a véleményen volt, hogy őszig már egyáltalán nem változik a 9,5 százalékos irányadó kamatláb, s az év további részére is mindössze hármuk valószínűsített további kamatcsökkentést.

Az egyensúlyi mutatókra vonatkozó előrejelzések romlottak, az elemzők így továbbra is szigorú monetáris politikára számítanak. A piac optimista, úgy vélik, hogy teljesülhet a jegybank ez év végi inflációs célja. A Monetáris Tanács - mely május óta a növekvő bérek és költségvetési hiány hatására már kétszer hajtott végre 50 bázispontos kamatemelést - hétfőn tartja következő ülését.

A múlt héten közzétett meglepően alacsony inflációs adat, az év végére várt pénzromlás ütemének lefelé módosítására késztette az elemzőket. Decemberre a korábbi 5,78 százalék helyett már csak 5,37 százalékos inflációt jósolnak. Az éves folyó fizetési mérleg hiányt 2,67 milliárd euróra (a korábbi jóslatnál 360 millióval több), a költségvetési hiány 712 milliárd forint körülire várják.