TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2013. december 2. 17:01

A szerbiai cégek negyedének egyetlen alkalmazottja sincs, és szintén negyedük csupán egy személyt foglalkoztat. A nyugat-balkáni országban nem szokatlan ez a gyakorlat, és még csak nem is törvényellenes - írta hétfőn a Vecernje Novosti című szerbiai napilap.

A bejegyzett több mint 92 ezer vállalat közül minden negyedik "fantomcégnek" minősül, amelyet általában pénzmosásra használnak - fogalmazott a lap. Emellett az is gyakori - írta a Vecernje Novosti -, hogy úgynevezett főnixműveletekkel az eladósodott céget szándékosan csődeljárás alá helyezik, miközben minden értéket egy új vállalatba visznek át. Így alakulhatott ki, hogy a vállalatok negyedében nincsenek alkalmazottak.

Szerbiában még soha nem volt ilyen könnyű céget alapítani, egy korlátolt felelősségű társaság bejegyzése ugyanis mindössze 100 dinárba (269 forint) kerül - közölte az újság. Az egyetlen személyt sem foglalkoztató cégek közül tavaly a kis- és nagykereskedelemben, a feldolgozóiparban és a kutatás-fejlesztés területén érdekeltek száma volt a legmagasabb.

Milan Stefanovic, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának (USAID) szerbiai szakértője szerint az ilyen cégek a szürkegazdaság növekedéséhez, gazdasági csalásokhoz, adócsaláshoz, pénzmosáshoz és más törvényellenes tevékenységhez vezethetnek. Emellett csökkentik a törvényesen működő vállalatok versenyképességét.

Az ilyen cégek létesítésének egy másik oka az lehet, hogy nagyon magas a foglalkoztatottak után fizetett adók és járulékok aránya. Ilyenkor sokan inkább saját céget alapítanak, és projekteken keresztül végzik el a munkát, ami így már nem a munkaadó és a beosztott között zajlik, hanem a megrendelő és a kivitelező között.

Zvonko Obradovic, a szerbiai cégbejegyzési ügynökség igazgatója szerint sokan a nehéz gazdasági helyzet miatt alapítanak úgynevezett tartalékcéget. Ezt azzal magyarázta, hogy egy vállalat működését már az is ellehetetlenítheti, ha csak egyetlen tartozása van. Így valójában nem tehetők felelőssé azért, hogy másik céget alapítanak, amelyen keresztül folytathatják tevékenységüket. "Akkor beszélhetünk fantomcégekről, amikor az üzletelés eleve magában hordozza a törvényszegés vagy a csalás valamilyen formáját" - fogalmazott Obradovic. Hozzátette: a becslések szerint a világ GDP-jének 5 százaléka az illegális pénzáramlásokon keresztül folyik.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.