2013. december 2. 17:01

A szerbiai cégek negyedének egyetlen alkalmazottja sincs, és szintén negyedük csupán egy személyt foglalkoztat. A nyugat-balkáni országban nem szokatlan ez a gyakorlat, és még csak nem is törvényellenes - írta hétfőn a Vecernje Novosti című szerbiai napilap.

A bejegyzett több mint 92 ezer vállalat közül minden negyedik "fantomcégnek" minősül, amelyet általában pénzmosásra használnak - fogalmazott a lap. Emellett az is gyakori - írta a Vecernje Novosti -, hogy úgynevezett főnixműveletekkel az eladósodott céget szándékosan csődeljárás alá helyezik, miközben minden értéket egy új vállalatba visznek át. Így alakulhatott ki, hogy a vállalatok negyedében nincsenek alkalmazottak.

Szerbiában még soha nem volt ilyen könnyű céget alapítani, egy korlátolt felelősségű társaság bejegyzése ugyanis mindössze 100 dinárba (269 forint) kerül - közölte az újság. Az egyetlen személyt sem foglalkoztató cégek közül tavaly a kis- és nagykereskedelemben, a feldolgozóiparban és a kutatás-fejlesztés területén érdekeltek száma volt a legmagasabb.

Milan Stefanovic, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának (USAID) szerbiai szakértője szerint az ilyen cégek a szürkegazdaság növekedéséhez, gazdasági csalásokhoz, adócsaláshoz, pénzmosáshoz és más törvényellenes tevékenységhez vezethetnek. Emellett csökkentik a törvényesen működő vállalatok versenyképességét.

Az ilyen cégek létesítésének egy másik oka az lehet, hogy nagyon magas a foglalkoztatottak után fizetett adók és járulékok aránya. Ilyenkor sokan inkább saját céget alapítanak, és projekteken keresztül végzik el a munkát, ami így már nem a munkaadó és a beosztott között zajlik, hanem a megrendelő és a kivitelező között.

Zvonko Obradovic, a szerbiai cégbejegyzési ügynökség igazgatója szerint sokan a nehéz gazdasági helyzet miatt alapítanak úgynevezett tartalékcéget. Ezt azzal magyarázta, hogy egy vállalat működését már az is ellehetetlenítheti, ha csak egyetlen tartozása van. Így valójában nem tehetők felelőssé azért, hogy másik céget alapítanak, amelyen keresztül folytathatják tevékenységüket. "Akkor beszélhetünk fantomcégekről, amikor az üzletelés eleve magában hordozza a törvényszegés vagy a csalás valamilyen formáját" - fogalmazott Obradovic. Hozzátette: a becslések szerint a világ GDP-jének 5 százaléka az illegális pénzáramlásokon keresztül folyik.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.