2014. október 9. 06:37

Ismét nehéz helyzetbe került Szerbia a Déli Áramlat gázvezeték kiépítése miatt, miután az Európai Bizottság (EB) országjelentésében szerdán kitért arra is, hogy Belgrádnak össze kell hangolnia erre vonatkozó lépéseit az európai elvárásokkal.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök az EB-jelentésről tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a gázvezeték kiépítése nem Szerbiától, hanem Brüsszel és Moszkva megállapodásától függ. „Szerbia pedig tiszteletben fogja tartani az Európai Unióval szembeni kötelezettségeit” - tette hozzá.

„Úgy gondolom, hogy Szerbiának sokkal jobb megállapodása van a Déli Áramlatról, mint néhány más európai országnak, (...) de vannak bizonyos kötelezettségeink” - magyarázta. „Semmi értelme annak, hogy a gázvezeték Szerbiában kezdődjön, és ott is érjen véget” – nyomatékosította, arra utalva, hogy hiába épül meg a Déli Áramlat szerbiai szakasza, ha az Európai Unió országaiban nem folytatódhat az építkezés.

Az Európai Bizottság véleménye szerint az orosz gázt Ukrajna megkerülésével a Fekete-tenger alatt Bulgárián, Szerbián keresztül Magyarországra is eljuttató vezeték terve sérti az uniós szabályokat az úgynevezett harmadik energiacsomag értelmében. Ez tiltja, hogy gázszolgáltatók egyben gázvezeték-tulajdonosok is legyenek. Az EB ezért felfüggesztette a projekt elfogadási eljárását.

Szerdán közzétett jelentésében Brüsszel azt követeli, hogy Szerbia ebben a kérdésben igazodjon az európai előírásokhoz.

Vucic kiemelte: Szerbia az európai integráció mellett kötelezte el magát, de fontosnak tartja az Oroszországgal való együttműködést is. Vlagyimir Putyin orosz elnök október 16-i belgrádi látogatásakor az egyik fő téma éppen a Déli Áramlat gázvezeték kiépítése lesz.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.