<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ismét nehéz helyzetbe került Szerbia a Déli Áramlat gázvezeték kiépítése miatt, miután az Európai Bizottság (EB) országjelentésében szerdán kitért arra is, hogy Belgrádnak össze kell hangolnia erre vonatkozó lépéseit az európai elvárásokkal.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök az EB-jelentésről tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a gázvezeték kiépítése nem Szerbiától, hanem Brüsszel és Moszkva megállapodásától függ. „Szerbia pedig tiszteletben fogja tartani az Európai Unióval szembeni kötelezettségeit” - tette hozzá.

„Úgy gondolom, hogy Szerbiának sokkal jobb megállapodása van a Déli Áramlatról, mint néhány más európai országnak, (...) de vannak bizonyos kötelezettségeink” - magyarázta. „Semmi értelme annak, hogy a gázvezeték Szerbiában kezdődjön, és ott is érjen véget” – nyomatékosította, arra utalva, hogy hiába épül meg a Déli Áramlat szerbiai szakasza, ha az Európai Unió országaiban nem folytatódhat az építkezés.

Az Európai Bizottság véleménye szerint az orosz gázt Ukrajna megkerülésével a Fekete-tenger alatt Bulgárián, Szerbián keresztül Magyarországra is eljuttató vezeték terve sérti az uniós szabályokat az úgynevezett harmadik energiacsomag értelmében. Ez tiltja, hogy gázszolgáltatók egyben gázvezeték-tulajdonosok is legyenek. Az EB ezért felfüggesztette a projekt elfogadási eljárását.

Szerdán közzétett jelentésében Brüsszel azt követeli, hogy Szerbia ebben a kérdésben igazodjon az európai előírásokhoz.

Vucic kiemelte: Szerbia az európai integráció mellett kötelezte el magát, de fontosnak tartja az Oroszországgal való együttműködést is. Vlagyimir Putyin orosz elnök október 16-i belgrádi látogatásakor az egyik fő téma éppen a Déli Áramlat gázvezeték kiépítése lesz.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.