2002. július 4. 11:48

A Forrester legfrissebb jelentése szerint 21 millió európai olvas rendszeresen napilapot az interneten.

A számadat azért is figyelemre méltó, mivel ez az európai összlakosság 9 százalékát teszik ki. A legaktívabb online újságolvasók, 28 százalékuk tájékozódik ilyen módon a világ eseményeiről. A nagyobb lélekszámú országok közül viszonylag sokan - 11 százalék - olvas interneten napilapot Németországban és Olaszországban. Ugyanakkor meglepően alacsony számokat produkáltak a britek és a franciák, hiszen mindkét országban 5 százalékos aktivitást mértek.

A tanulmány szerint az online napilap olvasók az átlagos fogyasztókhoz képest fiatalabbak, magasabb a jövedelmi és a képzettségi szintjük. Az új technológiákhoz való viszonyulásuk is pozitívabb, illetve több tapasztalattal rendelkeznek, mint azok, akik nem tájékozódnak az internetes forrásokból.

Az offline és online formában is működő napilapok közül a svéd Aftonbladet legnépszerűbb, hiszen a papír alapú változat olvasóinak a 39 százaléka rendszeresen megtekinti az újság weboldalát is. A multichannel vizsgálat második helyezettje az olasz La Repubblica, amelynél az olvasók 20 százaléka mind az online, mind a papír alapú lapot rendszeresen olvassa.