<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Sohasem volt telente annyi villamos energiára szükség Magyarországon, mint az elmúlt fűtési szezonban – derül ki a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. adataiból. A rekord érték elsősorban a tartósan hideg időjárásnak tudható be, ugyanakkor az országos villamosenergia-ellátásbiztonsága mindvégig zavartalan volt.

A 2016/17-es télen közel 500 gigawattórával (GWh) volt nagyobb az ország villamosenergia-igénye a 2015/16-os év hasonló időszakához képest. A magyar fogyasztók 2016. december eleje és 2017. február vége között (és az egy nappal hosszabb tavalyi februárral számolva) 5,3 százalékkal többet, összesen 11 914 GWh villamos energiát használtak fel, az egy évvel korábbi 11 433,1 GWh-nyi fogyasztással szemben.


Az országos villamosenergia-igény bővülése idén januárban volt a legnagyobb, ekkor a fogyasztás 6,9 százalékkal 4271 GWh-ra nőtt a 2016-os 3995 GWh-nyi értékhez képest. 2017. január 11-én megdőlt a hazai csúcsterhelési rekord is, amely egy rövid időre elérte a 6780 MW-ot.

A növekedés oka egyértelműen a tartósan hideg időjárás: az elmúlt téli hónapok átlaghőmérséklete több mint 3 Celsius-fokkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

„A tartósan alacsony hőmérséklet és az eddigiektől eltérő hosszabb időszakon keresztül fennálló magas rendszerterhelés nem csak Európát, de Magyarországot is próbára tette. A MAVIR által leszerződött tartalékok segítségével, illetve a piaci szereplők által beszerzett többlet importtal azonban eredményesen sikerült kezelni az egyes hazai erőműveknél fellépő rövidebb üzemzavarokat és az ebből fakadó kieső teljesítmények megfelelő ütemű pótlását – mondta Tihanyi Zoltán, a MAVIR rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese.

„Hangsúlyozandó, hogy az európai felhasználói igények látványos növekedése és az ezzel párhuzamosan emelkedő regionális piaci árak, valamint a helyenként nagyon magas és tartós terhelődésnek kitett hálózatok ellenére is a magyar átviteli hálózat képes volt biztosítani az ország zavartalan villamosenergia-ellátását” – húzta alá Tihanyi Zoltán.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.