<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Tokió belső központi kerülete túlszárnyalta a londoni West End irodabérleti díjait, így a japán főváros lett a világ legdrágább irodapiaca – derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) féléves Globális Irodabérleti Költségek című jelentéséből. A második helyen a londoni West End áll, majd Moszkva és Hong Kong üzleti központja, valamint Tokió külső központi területe következik a CBRE listáján, amely világszerte 170 város irodapiacát vizsgálja.

A globális pénzügyi központok szenvedtek leginkább a bérlői kereslet visszaesésétől és ezekben a városokban csökkentek leginkább a bérleti díjak. Számos nagy irodapiacon akár 20 százaléknál is nagyobbat estek az irodabérleti költségek az elmúlt 12 hónapban. A 170 várost vizsgálva, 2009. március végéig tartó egy év alatt az átlagos súlyozatlan költségcsökkenés 2,8 százalék, szemben a 2008 szeptemberében mért 8 százalékos emelkedéssel (szintén 12 hónap alatt). A legnagyobb zuhanás Szingapúrban következett be: az ázsiai szigetállamban az előző év azonos időszakához képest 34 százalékot estek az irodabérleti költségek.

Néhány városban tapasztalható volt emelkedés is – ám ezek (az egyesült államokbeli Charlotte, a francia Marseille és az ausztrál Perth) inkább kivételeknek tekinthetők. A növekedés ezeken a piacokon vagy a különleges helyi viszonyok miatt következett be (például egy minőségi épület jelent meg ott, ahol korábban szűk volt a kínálat) vagy a bérleti költségek az egy évvel korábbi szint felett maradtak, annak dacára, hogy már csökkenésnek indultak. Az ilyen helyzetek jól példázzák, hogy a gazdasági világválság mennyire egyenetlen hatást gyakorol a világ különböző piacaira. – derül ki a CBRE jelentéséből.

"A gazdaság globális visszaesése egyértelműen nyomott hagyott a világ irodapiacain, főleg azokban a városokban, ahol a pénzügyi szektor koncentrálódik" – mondta Dr. Raymond Torto, a CBRE vezető közgazdásza. "A legdrágább piacok dollárban számolva jelentősen olcsóbbak, mint egy évvel ezelőtt, így a bérlők előnyős pozícióban vannak ahhoz, hogy vonzó költségszinten szerezzenek meg első osztályú irodákat. Míg a londoni West End-en egy évvel ezelőtt 270 dollár volt egy négyzetméter iroda bérleti költsége, addig ma csak 160 dollár" – tette hozzá Torto.

124,3 eurós négyzetméterárával Tokió a legdrágább, majd londoni West End következik 117 euró/m2/hó irodabérleti költségszinttel. A brit fővárost szorosan követi Moszkva (115 euró/m2/hó), majd Dubai (83 euró/m2/hó), Párizs (78 euró/m2/hó), a london City (70 euró/m2/hó) és Dublin (63 euró/m2/hó) jön.

Borbély Gábor, a CB Richard Ellis budapesti vezető piaci elemzője szerint az elmúlt egy eves periódus során Közép- és Kelet-Európában nem változtak jelentősen az irodabérleti költségek. A régió nagyvárosai továbbra is relatíve olcsó irodapiacnak tekinthetők – Varsó és Prága a 40, ill a 42. helyet foglalja el, míg Budapest nem került be a legdrágább 50 közé. Több városban, különösen Varsóban és Moszkvában csökkentek a prémium irodák bérleti díjai. Budapesten jelenleg a felsőkategóriás irodákért négyzetméterenként 20-21 eurót kell havonta fizetni, amelyen felül a bérlők 4-6 euró/m2/hó üzemeltetési költséggel számolhatnak.

Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.