3p

Tokió belső központi kerülete túlszárnyalta a londoni West End irodabérleti díjait, így a japán főváros lett a világ legdrágább irodapiaca – derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) féléves Globális Irodabérleti Költségek című jelentéséből. A második helyen a londoni West End áll, majd Moszkva és Hong Kong üzleti központja, valamint Tokió külső központi területe következik a CBRE listáján, amely világszerte 170 város irodapiacát vizsgálja.

A globális pénzügyi központok szenvedtek leginkább a bérlői kereslet visszaesésétől és ezekben a városokban csökkentek leginkább a bérleti díjak. Számos nagy irodapiacon akár 20 százaléknál is nagyobbat estek az irodabérleti költségek az elmúlt 12 hónapban. A 170 várost vizsgálva, 2009. március végéig tartó egy év alatt az átlagos súlyozatlan költségcsökkenés 2,8 százalék, szemben a 2008 szeptemberében mért 8 százalékos emelkedéssel (szintén 12 hónap alatt). A legnagyobb zuhanás Szingapúrban következett be: az ázsiai szigetállamban az előző év azonos időszakához képest 34 százalékot estek az irodabérleti költségek.

Néhány városban tapasztalható volt emelkedés is – ám ezek (az egyesült államokbeli Charlotte, a francia Marseille és az ausztrál Perth) inkább kivételeknek tekinthetők. A növekedés ezeken a piacokon vagy a különleges helyi viszonyok miatt következett be (például egy minőségi épület jelent meg ott, ahol korábban szűk volt a kínálat) vagy a bérleti költségek az egy évvel korábbi szint felett maradtak, annak dacára, hogy már csökkenésnek indultak. Az ilyen helyzetek jól példázzák, hogy a gazdasági világválság mennyire egyenetlen hatást gyakorol a világ különböző piacaira. – derül ki a CBRE jelentéséből.

"A gazdaság globális visszaesése egyértelműen nyomott hagyott a világ irodapiacain, főleg azokban a városokban, ahol a pénzügyi szektor koncentrálódik" – mondta Dr. Raymond Torto, a CBRE vezető közgazdásza. "A legdrágább piacok dollárban számolva jelentősen olcsóbbak, mint egy évvel ezelőtt, így a bérlők előnyős pozícióban vannak ahhoz, hogy vonzó költségszinten szerezzenek meg első osztályú irodákat. Míg a londoni West End-en egy évvel ezelőtt 270 dollár volt egy négyzetméter iroda bérleti költsége, addig ma csak 160 dollár" – tette hozzá Torto.

124,3 eurós négyzetméterárával Tokió a legdrágább, majd londoni West End következik 117 euró/m2/hó irodabérleti költségszinttel. A brit fővárost szorosan követi Moszkva (115 euró/m2/hó), majd Dubai (83 euró/m2/hó), Párizs (78 euró/m2/hó), a london City (70 euró/m2/hó) és Dublin (63 euró/m2/hó) jön.

Borbély Gábor, a CB Richard Ellis budapesti vezető piaci elemzője szerint az elmúlt egy eves periódus során Közép- és Kelet-Európában nem változtak jelentősen az irodabérleti költségek. A régió nagyvárosai továbbra is relatíve olcsó irodapiacnak tekinthetők – Varsó és Prága a 40, ill a 42. helyet foglalja el, míg Budapest nem került be a legdrágább 50 közé. Több városban, különösen Varsóban és Moszkvában csökkentek a prémium irodák bérleti díjai. Budapesten jelenleg a felsőkategóriás irodákért négyzetméterenként 20-21 eurót kell havonta fizetni, amelyen felül a bérlők 4-6 euró/m2/hó üzemeltetési költséggel számolhatnak.

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!