2011. március 17. 14:19

Igazolódni látszanak a környezetvédők aggodalmai, hogy Japánban történelmi jelentőségű katasztrófa történt, és ez talán eloszlatja azt a tévképzetet, hogy az atomenergia tiszta és kontrollálható energiaforrás - mondta Várnagy Dávid, a Duna Környezetvédelmi Fórum titkára csütörtökön Baján.

Ha a japánok nem tudják ezt a helyzetet kezelni, akkor valószínűleg nincs ember, aki kezelni tud egy ilyen katasztrófát - mondta Várnagy Dávid, aki egyik szervezője a  Környezet- és Természetvédő Szervezetek március 17-től 20-áig tartó XXI. Országos Találkozójának.

A környezetvédelmi szakember szerint a katasztrófa mindenképpen fordulópontot jelent abban a tekintetben, hogy ezután hogyan fogunk az atomenergiához viszonyulni.

A környezetvédő szervezetek országos találkozóját ebben az évben a bajai Eötvös József Főiskolán rendezik meg, több mint 200 szervezet részvételével.

Ezen az évente rendezett „zöld csúcson" fogadják el a zöldek a politika szférája felé képviselt közös állásfoglalásaikat, választják meg azokat a küldötteket, akik képviselik értékeiket, szempontjaikat a következő országos találkozóig - mondta Várnagy.

Az országos fórumot szervező egyesületek meghívását Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára és Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkár is elfogadta. A rendezvény fővédnöke Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság Elnöke.

Várnagy Dávid szerint a zöld egyesületek nagyon pozitívan fogadták azt, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium valódi társadalmi vitát kezdeményezett Magyarország 10 éves vidékfejlesztési stratégiájáról. Maximálisan elfogadható a zöldek számára, hogy a vidékfejlesztés nem elsősorban agrárkérdés, hanem az emberek életének színtere, a természet létezési formája - indokolta a zöldek, egyelőre még csak elvi támogatását Várnagy Dávid.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.