<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Észak-adriai kikötőinek fejlesztésével és kapacitásnövelésével egyenesen Rotterdamnak akar konkurenciát támasztani Olaszország, közös állami és magánbefektetői beruházás keretében. Trieszt és Monfalcone kikötőinek logisztikai összekapcsolásába és együttműködésébe a szlovéniai Kopert is bevonnák.

A cél, hogy a kikötők az Európa és Ázsia közti tengeri kereskedelem közös központjává fejlődjenek, és az erősen leterhelt Rotterdamot tehermentesítsék. A beruházás jelentős Olaszország mellett Ausztria, Németország, és a Balkán kereskedelme szempontjából is.

Az olasz állam, valamint Friuli-Venezia-Giulia tartomány 300 millió eurót ad a kikötőket összekötő vasúti és közúti infrastruktúra kiépítéséhez, míg a magánerő 700 millió euró lesz. A projekt magánerős részét az UniCredit bank és a legnagyobb dán hajóüzemhez, a Moller Maerskhez tartozó APM Terminal finanszírozza. A vasúti infrastruktúra korszerűsítésébe az olasz állami vasúttársaság, a Trenitalia is beszáll.

Róma ugyanakkor azon fáradozik, hogy Szlovéniát is bevonja a tervezésbe, így Trieszt és Monfalcone mellett a szlovéniai Koper kikötője is kapcsolódjon a kikötőrendszerbe. A szlovén állam kifejezésre juttatta érdeklődését az elképzelés iránt.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.