2001. november 16. 11:00

Jelen írásunkban a személyi alapbéren felüli bérelemek és a munkáltató által a munkavállalók részére a személyi alapbéren felül adható anyagi juttatások egyes formáit és az azokra vonatkozó speciális szabályokat ismertetjük.

Ha az oktatásban részesülő tbj-törvény szempontjából biztosítottnak minősül, akkor az adóköteles természetbeni juttatás után harmincegy százalék tb-járulékot és három százalék munkaadói járulékot is kell fizetni. Sok vállalkozás foglalkoztat - munkaviszonyban nem álló - ügynököket, akikkel meg kell ismertetni az eladni kívánt terméket/szolgáltatást, eladási technikákat. Természetesen ebben az esetben is el lehet költségként számolni a felmerült költségeket, hiszen szorosan kötődnek az adott cég tevékenységéhez.

Előfordul azonban, hogy például üzleti partnernek vagy szakértőnek biztosít a cég oktatást, amely az érintettek feladatának ellátásához szükséges. Ekkor a felmerült kiadásokat a beiskolázó cégnél a társaságiadó-törvény nem ismeri el költségként, az adóalap-növelő tétel.

A fentiek szerinti továbbképzés értéke a magánszemélynél nem bevétel, így dolgozónak, tagnak, üzleti partnernek nem kell személyi jövedelemadót fizetnie. Amennyiben többnapos rendezvényről van szó, akkor a szállás díja is kapcsolódó költség, a reprezentáció része, amelyet a társaságiadó-törvény enged elszámolni.

Szakképzési hozzájárulás

A cégek szakképzési hozzájárulás fizetésére kötelezettek, amely a bérköltség másfél százaléka. Ezt azonban nem szükséges teljes egészében a költségvetés kasszájába befizetni, hanem egy rész a beiskolázott munkavállalók továbbtanulási kiadásainak fedezetére fordítható. A szabályokról következő lapszámunkban további részleteket olvashatnak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.