TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az internetes honlap nem számít állandó telephelynek az on-line kereskedelem megadóztatása szempontjából, az alapvető üzleti funkciót ellátó szerver ugyanakkor igen -- állapodtak meg az OECD tagországai

Az internetes honlap nem számít állandó telephelynek az on-line kereskedelem megadóztatása szempontjából, az alapvető üzleti funkciót ellátó szerver ugyanakkor igen -- állapodtak meg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországai. Szakértők üdvözlik a fogalmi pontosítást, de további lépéseket tartanak szükségesnek.

Az állandó telephely fogalmának tisztázása révén az érintett országok könnyebben tudják az elektronikus kereskedelemre vonatkoztatni a meglévő kétoldalú adóztatási egyezményeket -- írja a Financial Times. Jacques Sasseville, a párizsi székhelyű szervezet illetékese lapunknak hozzátette: fontos előrelépésnek tartja a fogalmi pontosítást, ám a fő kérdés szerinte az, vajon az on-line kereskedelem térnyerése nem teszi-e szükségessé az adóztatáshoz való hozzáállás gyökeres átalakítását.

A magyarországi elektronikus kereskedelem értéke az idén várhatóan megtízszereződik, azaz 80 millió dollárra emelkedik -- állítja legfrissebb felmérésében az International Data Corporation (IDC).

Önmagában az a tény, hogy végre rendeződhet az elektronikus kereskedelem adóztatása körül kialakult káosz, csak üdvözölhető -- kommentálta azOECD-alkut lapunknak Beck György, az egyik hazai elektronikus piacteret, a Marketline.hu-t alapító Compaq Computer Magyarország Kft. vezérigazgatója. Hasonlóan pozitívan értékelte a megállapodást a brit üzleti napilap szerint Christine Sanderson, a PwC tanácsadó cég szigetországbeli elektronikus kereskedelmi részlegének vezetője. Szerinte az alku biztató kezdet, ám további megbeszélésekre lesz szükség annak érdekében, hogy a többi vitatott kérdést rendezzék.

Beck György ugyanakkor hozzátette: a hagyományosnál sokkal hatékonyabbnak bizonyuló elektronikus értékesítési területnek inkább adókedvezményekre lenne szüksége a szélesebb körű elterjedtséghez. Manapság azonban e téren nem az enyhítés, hanem a szigorítás figyelhető meg.

Az OECD költségvetési ügyekkel foglalkozó bizottságának keretei között született megállapodás értelmében egyetlen ország sem tarthat igényt egy másutt bejegyzett internetes cég nyereségének megadóztatására csak azért, mert a fogyasztók otthonról adták le megrendelésüket a vállalat honlapjára. Ez abban az esetben is így van, ha a portált egy, az adott országban működő harmadik fél (internetes szolgáltató cég) működteti - írja sajtóközleményében az OECD. A jelentős és az üzleti tevékenység szempontjából alapvetőnek számító funkciókat ellátó szerver ugyanakkor állandó telephelynek minősül.

Mindezt az OECD eredetileg 1963-ban kiadott adóztatási kódexéhez (Model Tax Convention, MTC) fűzött kommentárok módosítása rögzíti. A konvenciót mind a szervezet tagországai, mind pedig más államok irányadónak tekintik a közvetett adóztatásra vonatkozó kétoldalú szerződések tárgyalása, értelmezése és alkalmazása során.

A szervezet szakbizottsága tavaly márciusban tette közzé vitaindító anyagát az MTC-ben szereplő állandó telephely-fogalom elektronikus kereskedelemre való alkalmazása kapcsán. Arról viszonylag hamar egyetértésre jutottak az érintett felek, hogy az internetes honlap, illetve a harmadik félként belépő hálózati szolgáltató nem tekinthető állandó telephelynek, ám a szerverek megítélésében nehezebb volt közös nevezőre jutni.

Az OECD illetékesei az idei évtől további, az elektronikus kereskedelem adóztatását érintő kérdésekben várnak előrelépést. Ezek közé tartozik például a nemzetközi on-line forgalomra alkalmazandó fogyasztási adók gyakorlati megvalósítása, továbbá az adóadminisztráció gyakorlatának javítása.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.