2002. június 28. 15:15

A Matáv az Informatikai és Hírközlési Minisztérium egyéni előfizetőkre érvényes támogatási rendszerének köszönhetően kedvezményes csomagokat dolgozott ki.

A Matáv az Informatikai és Hírközlési Minisztérium egyéni előfizetőkre érvényes támogatási rendszerének köszönhetően kedvezményes csomagokat dolgozott ki.

A távközlési cég a jelenlegi piaci áraknál kedvezőbb áron kínálja augusztustól új internetes csomagjait, azok megjelenéséig pedig elhalasztja a jelenlegi kedvezmények megszüntetését. A Mindenkinek csomag azonban július 1-től megszűnik.

A felmérések szerint a magyar felhasználók legnagyobb hányada havonta 10 és 40 óra közötti idõtartamot tölt internetezéssel, jellemzõen a délutáni és késõ esti órákban - áll a távközlési cég közleményében. Ezt figyelembe véve alakított ki a Matáv és a kormány két új - 15 órás és 40 órás - internetes díjcsomagot. Mindkét díjcsomag úgynevezett kiterjesztett kedvezményes idõszakban érvényes: hétköznap 16 órától éjfélig, hétvégén és munkaszüneti napokon reggel 7 órától éjfélig (éjféltõl reggel 7 óráig pedig minden nap életbe lép az új internetes éjszakai díjkedvezmény). A díjcsomagokat csak egyéni elõfizetõk vehetik igénybe.

A havi 15 órás csomag a kezdõ és kis felhasználóknak ajánlott, napi 30 perc internetezést biztosít, ami a Matáv szerint a nemzetközi gyakorlatban megközelíti az átlagos felhasználást. A csomagban az internetelérés telefondíja bruttó 1550 forint havonta, vagyis 1,72 forint percenként. A csomaghoz vásárolható internetszolgáltatás díja már az internetszolgáltatók ajánlataitól függ, várhatóan kevesebb, mint bruttó 2000 forint lesz havonta, így összesen maximum 3500 forintért lehet havonta 15 órát internetezni egy kiterjesztett kedvezményes idõszakban.

A havi 40 órás csomag a közepes felhasználóknak ajánlott, a Matáv szerint a havi 40 óra internetezés a jelenlegi átlagos magyar internethasználat felsõ határértéke. A csomagban az internetelérés telefondíja bruttó 4000 forint havonta, vagyis 1,66 forint percenként. A csomaghoz vásárolható internetszolgáltatás díja ez esetben is az internetszolgáltatók ajánlataitól függ, várhatóan kevesebb, mint bruttó 4500 forint havonta. A 15 és a 40 órás csomagokban az internetezés telefondíja a felére csökken a hatósági áras tarifához képest. A csomaghoz vásárolható internetszolgáltatás díja valószínűleg kevesebb lesz, mint bruttó 4500 Ft/hó, vagyis a havi 40 órás internetezés összesen legfeljebb 8500 Ft-ba kerül majd.

A 15 órás és a 40 órás internetes díjcsomagokból származó bevételből az internetszolgáltatókat - a bevételmegosztásról szóló jogszabályok alapján - nem a kedvezményes időszakra járó 10%, hanem az átalánydíjas csomagok után járó 13% illeti meg, és ez az összeg független a forgalomtól.

A Matáv a kormánnyal közösen kidolgozva augusztus 1-jével egy új, kedvezményes éjszakai internettarifát is bevezet. Minden nap 0.00 óra és 07.00 óra között a 06-51-es behívószámon folytatott internethívások díja bruttó 0,50 forint/perc (természetesen ez a kedvezmény a 15 órás és a 40 órás csomagok előfizetőinek is automatikusan jár). Az éjszakai kedvezményes internettarifa 85 százalékkal olcsóbb a hatósági áras tarifánál - áll a Matáv közleményében.