2001. november 15. 11:00

Windows vagy Macintosh? A személyi számítógépek felhasználói között dúló "vallásháború" kimenetele egyelőre bizonytalan. Egyesek a Microsoft- mások az Apple termékeire esküsznek, folyamatos innovációra kényszerítve ezzel a két informatikai óriást.

Az operációs rendszer kezelőfelületeinek szembeötlő, erőteljes szépsége nagyrészt a vadonatúj, grafikai megjelenítésért felelős engine-nek köszönhető, amely a piacvezető Adobe Acrobat technológia alapjaira építkezik. A Quartz a Type 1, TrueType és OpenType típusú karaktereket egyaránt támogatja és finomabb felbontású képernyős, illetve nyomtatott megjelenítést tesz lehetővé, mint elődei. A különféle grafikák készítésével foglalkozó, tradicionálisan Mac-hívőnek tartott profi felhasználók bizonyára hasznosnak találják majd az OS X remekül megkonstruált grafikus alkalmazásait, amelyek kifejlesztésére, finomítására igen nagy hangsúlyt fektettek a rendszer megalkotásánál. Az Apple ez egyszer a játék-függőkre is gondolt, az Open GL Api support segítségével számos szórakoztató-, és játékszoftvert is futtathatunk a számítógépünkön.

Megújult rendszer

A program vizuális megjelenése mellett az operációs rendszer "szívét", vagyis a OS X áttekinthetően megkonstruált felépítéséért, zavartalan működéséért felelős programokat is alaposan átalakították. A szoftver végre méltó vetélytársává vált a Windows-alapú rendszereknek. Mindegyik alkalmazás a maga, előre meghatározott memóriahelyén fut, sőt a rendszer képes arra is, hogy szükség esetén intelligens módon ossza el a rendelkezésre álló kapacitást a párhuzamosan futó programok között. Mindez stabilabbá, megbízhatóbbá, "takarékosabbá" teszi az új program-csomagot. Az sem jelent komolyabb problémát, hogy a rendszer - alapállapotban - nem támogatja a korábbi operációs rendszerek alkalmazásait (például az Adobe Photoshop-ot); az Apple gondoskodott róla, hogy egy speciális opció segítségével az OS 9.1-verzióra optimalizált programok az OS X-en is futtathatóak legyenek.

A megújult operációs rendszer, minden adottsága és lehetősége ellenére is további fejlesztésre szorul. Nem alkalmas DVD-k lejátszására és egyelőre az új iMac-ek beépített cd-íróival is nehezen boldogul. Kevés kimondottan az OS X-re írt program kapható, és a jelenleg beszerezhető extrák (iTunes, iMovie) sem funkcionálnak tökéletesen. A szoftvert inkább a professzionális-, mint az "egyszeri" felhasználók igényeit szem előtt tartva tervezték meg; utóbbiaknak érdemes türelmesen kivárniuk, amíg a rendszer bővített verziója is a boltok polcaira kerül.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.