2002. március 27. 11:00

A jelenleg hatályos magyar versenytörvény mellett április 1-jétől, a kartellezéssel, és az erőfölénnyel való visszaélés tilalmával kapcsolatos közösségi szabályokat is alkalmazni kell az EU-magyar relációban.

A jelenleg hatályos magyar versenytörvény mellett április 1-jétől, a kartellezéssel, és az erőfölénnyel való visszaélés tilalmával kapcsolatos közösségi szabályokat is alkalmazni kell az EU-magyar relációban - mondta Berke Barna, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsának elnöke.

Kifejtette: e tekintetben a magyar versenytörvény jelentős részben már megfelel az EU előírásainak, így a jövő hónaptól érvénybe lépő jogszabályok nem hoznak jelentős változást. Erre a lépésre szerinte csak formai okokból van szükség. A Magyarország által tíz éve aláírt EU társulási megállapodás ezt a kötelezettséget is tartalmazza. Aláhúzta: a jelenlegi eljárási szabályok, mint például a vizsgálati határidők, nem változnak és a GVH ezzel összefüggő jogosultságai is megmaradnak.

Berke Barna kiemelte: a két területet érintő közösségi szabályokat a szabadkereskedelem körébe eső áruk esetében kell alkalmazni, ha azokkal a hazai cégek az unió piacain, illetve uniós vállalatok Magyarországon jelennek meg. Hozzáfűzte: előfordulhat, hogy az új rendelkezések néhány esetben gondot okozhatnak a gyakorlatban. A társulási szerződést érintő versenyjogi ügyekben, például a kartellek megítélése kapcsán, a magyar szabályozásnál szigorúbban kell figyelembe venni a környezetvédelem vonatkozásait.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.