2011. augusztus 10. 06:22

A világ legnagyobb kapitalizációjú tőzsdei vállalatává vált kedden rövid időre az Apple, mely a mostani vérzivataros időszakot is viszonylag jól vészelte át. A tőzsdei kereskedés végén azonban visszaállt a korábbi rend.

A részvényárfolyamok alakulása alapján kedden az amerikai tőzsdei kereskedés alatt az Apple lépett elő az Egyesült Államok legértékesebb vállalatává, megelőzve az Exxon Mobil olajóriást. Napközben az Apple értéke 341,5 milliárd dollárra nőtt, megelőzve az akkor éppen 341,4 milliárdon álló Exxon Mobilt.

A kereskedés alatt ugyanis volt egy rövidebb időszak, amikor Apple részvényeinek árfolyama kedden 3,2 százalékkal nőtt, az Exxon Mobilé pedig 1 százalékkal esett. A nap végén azonban az olajipari óriás visszavette trónját, az Apple ugyan 6 százalékos pluszban zárt, de az Exxon is 2 százalékkal növekedett. A szerdai kereskedés előtt így is meglehetősen szoros a versenyfutás, hiszen 348,3 milliárd dollár ellenében 346,7 milliárddal állnak a vállalatok.

Az elemzők szerint ugyanakkor az Apple nem esélytelen a világ legértékesebb cégeinek versenyében, és könnyen lehet, hogy akár tartós hatalomátvételre is sor kerülhet. A társaság ugyanis több rendkívül sikeres termékkel rendelkezik, melyek elképesztően magas, 25 százalék feletti forgalomarányos nyereségrátát biztosítanak számára. Ráadásul a cég most is óriási készpénzállományon ül. Ezzel szemben az Exxon egy jóval hektikusabb iparágban tevékenykedik, melyet a recessziós félelmek miatt zuhanó olaj miatt kétely övez. Az olyan olajtársaságok, mint az Exxon, melyek jelentős kőolajmezők felett rendelkeznek, eredményessége ugyanis közvetve kötődik a az olajárhoz, így annak erőteljes csökkenése negatívan hat az árfolyamára. Más kérdés, hogy az olajvállalat éves bevétele a négyszerese az Apple árbevételének.

Érdekesség egyébként, hogy közel másfél évtizede, amikor Steve Jobs visszatért az általa társként alapított cég élére, a társaság a csőd szélén táncolt. Nem volt teljesen nyugodt a helyzet jó tíz éve sem, amikor bemutatták az iPodot, a vállalat azóta kultikus zenelejátszóját, hiszen annak, és a cégnek is meglehetősen bizonytalan volt jövője. Értékét tekintve akkor az S&P 500 vállalata közül a 287. volt az Apple, onnan küzdötte magát a cégvilág trónjára. Ezzel olyan illusztris társaságba került, mint a jelenleg vezető Exxon, a 2009-ben csődbe ment, majd megmentett autóipari óriás, a General Motors. Voltak az Applenek már előfutárai, hiszen más technológiai cégek is voltak nagyon értékesek, így az IBM, az AT&T és a Microsoft is volt ideig-óráig a legértékesebb vállalat.
 
mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.