2002. július 22. 08:08

Magyarország 2015-re elérheti az Európai Unió akkori átlagos gazdasági színvonalát - tartja reálisnak a Magyar EU Bővítési Üzleti Tanács (HEBC) 4. országjelentése.

A multinacionális vállalatok magyarországi felső vezetőit tömörítő HEBC legfrissebb jelentése szerint a következő évtizedben hazai kis- és közepes vállalatokra, valamint nemzetközi ipari jelenlétre épülő modern szolgáltató- és gyáripar épülhet ki. A tanács tagjai úgy vélik, hogy Magyarország uniós csatlakozása serkenti a gazdasági felzárkózás folyamatát, úgy, hogy a növekedés üteme várhatóan 2007-2008-tól gyorsul fel. Ehhez a következő kormánynak három területre egyidejűleg összpontosító stratégiát kell kidolgoznia - teszik hozzá. Ezek: a kis- és közepes vállalatok fejlesztése, a tudásintenzív gazdaságra épülő nemzetközi együttműködés támogatása, valamint a gazdaság átfogó korszerűsítése.

A HEBC 4. országjelentése által megfogalmazott egyik cél, hogy a versenyképesség a természetes fejlődési ritmusnál gyorsabban növekedjen. Hozzáteszik, hogy az innovatív gazdasági magatartás központi támogatása jellemzően a kezdeti időszakban lehetséges, egyébként a piaci elvek megtartására kell törekedni. Ez a program teljes egészében egybeesik az EU törekvésével, hogy 2020 után Európa elérje az USA versenyképességét. Az unió jelenlegi tagjai csak véges tudáskapacitást tudnak mozgósítani versenyképességük növelése érdekében, így elsősorban azokra az új tagokra számítanak, amelyek időben felismerik a tudásalapú gazdaság fontosságát.

A versenyképesség egyik meghatározója, hogy a magyarországi bérszínvonal 2015-ig nem éri el a jelenlegi tagállamok akkori szintjét. A jelentés szerint a szolgáltató ágazatban az információs társadalom rohamos fejlődésével a kommunikációs infrastruktúra már jóval 2015. előtt, 2010. környékén elérheti, egyes területeken meghaladhatja az európai szintet. Hasonló helyzet várható a HEBC szerint a pénzügyi szolgáltatások területén is. E tekintetben azonban Magyarország nem lesz regionális központ - hangsúlyozzák, mivel - nagy a valószínűsége, hogy Európában a kommunikációs technológia fejlődésének köszönhetően, egyetlen pénzügyi központ lesz.

Dinamikus fejlődést jósol a turizmusban, a gyártóágazatokban és a mezőgazdaságban is a jelentés. A gyártóágazatok fejlődése alatt a magyar beszállító ipar egyes területeken nemzetközi beszállítóvá válhat. A jelentés szerint reális az esélye, hogy a mezőgazdaság fejlődésével együtt jelentős súlyúvá válik a korszerű élelmiszer-feldolgozó ipar. Ennek köszönhetően a magyar mezőgazdaság lehetőségeinek megfelelő súlyú európai szállítóvá válhat.


Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.