2002. július 18. 11:11

Az Internetet legalább hetenként egy-két alkalommal használó 2500 embert személyesen fognak kikérdezni a Netsurvey Internetkutató Intézet munkatársai a következő hetekben, hogy feltárják szokásaikat - mondta Bokker Sándor a Netsurvey ügyvezető igazgatója.

A 69 kérdés között szerepel a világháló használatának fő oka, ideje, a hozzáférés helye, gyakorisága, az egyes web oldalak látogatottsága, a kezdőoldal vagy az egyes kereső programok ismertsége.
Az iBasic 2002 nevű kutatás a tavalyi és tavalyelőtti projektek folytatásaként lehetővé teszi a változások, a fejlődés pontos trendjének feltárását is.
A részletes eredmények alapján az Internet piac résztvevői számára fontos, hogy célcsoportjaik pontos ismeretében testre szabott szolgáltatásokat kínálhatnak, és kommunikációjuk hatékonyságát is optimalizálhatják.
A legutóbbi, 2001-es vizsgálat egyik érdekes eredménye, hogy e-mailezésre, tanulásra nők és férfiak körülbelül egyforma arányban használják a web-et. Böngészésnél, letöltésnél, termékinformációnál a férfiak jelentős többséget alkotnak.
Szintén tavaly tárta fel az iBasic, hogy az Internet legintenzívebb használói otthonukban férnek hozzá a világhálóhoz. Azért ez a legintenzívebb réteg, mert tagjainak háromnegyede hetenként átlagosan legalább három órát tölt a neten. Átlagosan ugyanis az internetezők közül csupán 58 százalékára jellemző a heti minimum három óra.
Az otthon sokat internetezőket éri el leggyakrabban a legtöbb reklám, és ők a legnyitottabbak mind az internetes szolgáltatások, mind az elektronikus kereskedelem igénybe vételére. Ez feltehetően annak is következménye, hogy az amúgyis tehetősebb internetezők között az otthoni hozzáféréssel rendelkezők vagyoni helyzete különösen előnyös az átlaghoz képest.
Az iBasic feltárta, hogy az internetezők 90 százaléka hallott már a mobil telefonnal lehetséges internetezésről, ismert rövidítéssel WAP-ról, de még csak 24 százaléka használta. A kutatás keretében megkérdezettek 13 százalékának tulajdonában van WAP-os készülék, és további 12 százalék tervez ilyet beszerezni.

A kutatás során az Internethez hozzáférő, de nem használó 500 fő személyes megkérdezése során ennek a rétegnek a beállítódására is fény derül.
Megvizsgálják az iBasic keretében az 5-50 alkalmazottat foglalkoztató
38 000 kis- és közép-vállalkozások informatikai helyzetét is. A tavalyi eredmény jónak mondható, mivel 90 százalékuk rendelkezett számítógéppel. Egyharmaduknál működött egyetlen készülék, további jó egyharmaduknál 2-4, míg egyharmadnál valamivel kevesebbnél öt vagy több.

Az iBasic harmadik kutatási célcsoportjában feltárták, hogy a 20 000 lakosúnál nagyobb városok közigazgatási intézményeiben az informatika gyorsan fejlődött az utóbbi években. Ennek következtében az intézmények dolgozóinak munkájához szükséges számítógépek és rendszerek általában rendelkezésre állnak. Jelenleg a belső információáramlás és a nyilvántartás működik a leghatékonyabban.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.