2002. július 5. 11:26

A kormány olyan antiinflációs pályát vázolt fel, amely nem mond ellent a jegybanki céloknak. Ezért sem az idei, sem a jövő év végi inflációs célt nem kell megváltoztatni.

A kormány olyan antiinflációs pályát vázolt fel, amely nem mond ellent a jegybanki céloknak. Ezért sem az idei, sem a jövő év végi inflációs célt nem kell megváltoztatni - mondta Riecke Werner, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke pénteken, a Magyar Közgazdasági Társaság budapesti rendezvényén.

A jegybanki alelnök üdvözölte, hogy a pénzügyminiszter nyilatkozatai szerint - az Európai Unió normái alapján - a kormány az államháztartás ez évi várhatóan 6 százalékos GDP-arányos hiányát jövőre 4,5 százalékra akarja csökkenteni, majd ezt követően évi 1,5 százalékpontos mérséklést tervez.

Riecke Werner szerint az EU-nak készített Előcsatlakozási Programban vázolt gazdaságpolitika alapján nem kell módosítani a jegybank inflációs célkitűzésein. Riecke Werner aláhúzta, a piacok szempontjából egyébként sem lenne a változtatásnak jó üzenete.