2010. május 21. 14:54

Lemondanak különböző jutalékaikról, illetve a fizetésemelésükről az Opel alkalmazottai, hogy hozzájáruljanak a gyár talpra állításához; az erről szóló megállapodás pénteken a General Motors leányvállalatának európai igazgatója és a németországi alkalmazottak üzemi tanácsa között jött létre.

A szóban forgó összeg a bejelentés szerint évente 265 millió eurót tesz ki, és ennek oroszlánrészét, évente 176,8 milliót a négy németországi üzem alkalmazottai vállalják. A legnagyobb német üzemben, a hesseni Rüsselsheimben tartott közös sajtóértekezleten elmondták: az alkalmazottak vállalták, hogy 2010-ben, illetve 2011-ben lemondanak a szabadság-, illetve a karácsonyi pénz feléről, a korábban előirányzott fizetésemeléseket pedig elhalasztják. Német források szerint a General Motors hasonló megállapodásokat kíván kötni az Opel többi európai üzemével is.

Nick Reilly, a General Motors európai igazgatója a gyár jövője szempontjából rendkívül fontos megállapodásról beszélt. A tárgyalások egyébként hónapok óta zajlottak az európai menedzsment és az üzemi tanácsok között a munkavállalóknak a szanálásához történő hozzájárulásáról.

Mindez azonban még nem jelenti azt, hogy pont került volna az Opel szanálási ügyének végére. A munkavállalók hozzájárulása is abban az esetben lép csak érvénybe, ha a General Motors megkapja a remélt milliárdos támogatást az érintett európai országok kormányaitól. Az amerikai autógyár 1,9 milliárd eurót remél, és a várakozások szerint több mint 1 milliárd eurót ebből a német kormány, illetve a németországi Opel-üzemeknek otthont adó négy tartomány - Hessen, Észak-Rajna-Vesztfália, Rajna-Pfalz és Türingia - adna.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.