2011. szeptember 16. 12:16

Zöld Otthon Együttműködés néven kötött megállapodást a Magyar Passzívház Szövetség (MAPASZ) és az Uniqa Biztosító, hogy minél több lakásra készüljön energetikai tanúsítvány - jelentették be pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

Debreczy Zoltán, a MAPASZ elnöke és Kurtisz Krisztián nem életbiztosítási főigazgató elmondták, hogy a jövő év első napjától adás-vételkor és bérbeadáskor kötelező lesz az energetikai tanúsítvány elkészítése, ehhez ad 15 ezer forint támogatást az Uniqa Biztosító a nála lakásbiztosítást kötőknek. A MAPASZ pedig a biztosító és a szövetség közös energetikai honlapjának szakmai szerkesztője, de ezen túl megrendeléseket remél az együttműködéstől.

Ma egy átlagos családi ház energetikai tanúsítványának az elkészítése 30 ezer forintba kerül. A végeredmény egy olyan matrica, mint amilyen a hűtő-, vagy a mosógépek oldalain szerepel: A, vagy annál rosszabb - B, C stb. - betűjelű a lakás energiafelhasználása. A magyar lakások háromszor, négyszer többet fogyasztanak mint a Nyugat-európaiak.

Amennyiben sok házra készül tanúsítvány, úgy várható hogy ezek egy részét hőszigeteltetik a tulajdonosaik, és ebben kapnak szerepet a MAPASZ tagjai. Az együttműködés máris működik azon a honlapon, amely a lakás-energetikáról tájékoztatja a látogatókat.

Kurtisz Krisztián elmondta azt is, hogy az Uniqa tulajdonában lévő kárszakértő céget, a DEKRA-Expert Kft.-t felkészítik energetikai tanúsítvány készítésére.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.